• The Rings of Power

The Rings of Power episode 3: ‘eindelijk neemt het de tijd om een verhaal te vertellen’

Door Peter Koelewijn
Elendil The Rings of Power

Veronica Superguide’s online redacteur Peter Koelewijn heeft de boeken en films van The Lord of the Rings verslonden. In deze terugblikcolumn praat hij je wekelijks bij over de laatste avonturen in The Rings of Power.

Niets missen? Volg het laatste The Lord of the Rings: The Rings of Power nieuws én meer via onze overzichtspagina.

De eerste twee afleveringen van The Lord of the Rings: The Rings of Power zagen er spectaculair uit maar hadden ook enorme haast. Er werden zoveel plaatsen, personages en conflicten naar me gegooid, ik werd er duizelig van. Met aflevering 3 neemt The Rings of Power eindelijk de tijd om een verhaal te vertellen.

De derde aflevering, ‘Adar’, is stukken beter om een hele simpele reden: het richt zich op maar een handvol personages. De dwergen, Elrond en de mensen van de Southlands krijgen een weekje vakantie. In plaats daarvan spelen de elfen Arondir en Galadriel de hoofdrollen, komt Nori met The Stranger nog even langs, maar het tofste: we zien het eilandkoninkrijk Númenor!

Een Adar onder het gras

Arondir werd in de vorige aflevering gevangengenomen door orcs en nu zien we precies hoe groot hun organisatie is. Ze hebben een hele slavenput gebouwd waar elfsoldaten gedwongen worden om te graven naar… ja, wat eigenlijk? Dat houdt de aflevering nog geheim, net als de leider van de orcs die ze ‘Adar’ noemen.

Terug op zee worden Galadriel en Halbrand juist gered door een zeekapitein met de naam Elendil. Maar de slingers hangen nog maar net aan het plafond als hij zegt dat ze gedwongen meegaan naar Númenor, zijn thuishaven.

Op ‘vakantie’ naar Númenor

Númenor is een legendarisch stervormig eiland waar volgens J.R.R. Tolkien ooit het grootste mensenkoninkrijk floreerde. Dat hebben de makers zeker eer aangedaan, want de eerste beelden van de havenstad zijn spectaculair. Denk aan een mediterrane havenplaats gecombineerd met Minas Tirith uit The Return of the King. En dan tien keer groter.

Since when did men like me build kingdoms such as this?”, vraagt Halbrand zich af, want hij is zelf een mens. Galadriel legt terloops uit dat de mensen van Númenor meevochten met de elfen tegen Morgoth. Daarvoor kregen ze enorm veel rijkdom, technologie en zelfs een veel langer leven. Dat en iedereens haar ziet er fantastisch uit op Númenor; dat is vast ook een elfengeheim. Maar in de loop der eeuwen is de relatie met dit ras compleet gebroken.

Waarom wordt niet uitgelegd maar het verklaart wel de kille ontvangst van Galadriel door de Queen Regent Míriel. Elfen zijn eigenlijk niet meer welkom op het eiland. Terwijl zij en Galadriel een wedstrijd houden wie er het arrogantst doet, probeert Halbrand de ruzie te sussen maar het is al te laat.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Numenor The Rings of Power
© Amazon Prime Video

Galadriel en Elendil

Galadriel krijgt huisarrest in het paleis terwijl Halbrand vrijuit gaat. Ook Elendil krijgt straf via ‘promotie’ als Galadriels lijfwacht. Sowieso twijfelt Míriel openlijk aan z’n loyaliteit omdat Elendil blijkbaar elfs is voor ‘elfenvriend’. Tja, dan kun je beter Henk heten…

Alle orcs gaan naar de Southlands

Gelukkig voor Galadriel is Elendil ook geïntrigeerd door het symbool dat Sauron achterliet. Hij neemt haar mee naar de Hall of Laws, het indrukwekkende archief van Númenor. Het symbool lijkt op het vlammende oog dat Sauron in de films is geworden, maar de waarheid is veel simpeler. Draai het een kwartslag en het is een ruwe tekening van de Southlands. Toevallig waar de Orcs Arondir vasthouden!

In de tussentijd heeft Halbrand wat botten gebroken van ‘vriendelijke’ eilandbewoners en is hij alsnog in de cel beland. Het symbool om zijn nek wordt onthuld als het zegel van de laatste lijn koningen uit de Southlands, dus Halbrand heeft blauw bloed. Alle aanwijzingen gaan de richting van die streek op…

Ik haat de Harfoots nu

Terug bij de schattige Hobbi--- uh, de Harfoots. Die zijn dus helemaal niet schattig want ze hebben een Spartaanse regel: wie niet de karavaan kan bijhouden, wordt achtergelaten, als een strompelende waterbuffel door zijn kudde op de savanne. Nori maakt zich zorgen want haar vader brak zijn enkel in de vorige aflevering. Ondertussen steelt ze van de oude wijsgeer Sadoc Burrows wat sterrenkaarten. Die geeft ze aan de mysterieuze baardman die uit de lucht viel, om hem te helpen met zijn zoektocht. Ik weet dat hij officieel The Stranger heet, maar als hij niet Gandalf is, gooi ik al mijn Tolkien-boeken in de dichtstbijzijnde sloot!

De grote man raakt alleen in paniek wanneer een van de kaarten vlam vat en hij valt zo letterlijk in een Harfoot herdenkingsdienst. Nori’s geheimpje is natuurlijk ontdekt. Slechts haar jonge leeftijd beschermt haar familie van complete verbanning uit het Harfoot-kamp. Maar als straf moeten ze wel achteraan de karavaan meerijden, wat met papa’s gebroken enkel zo goed als een terdoodveroordeling is.

Serieus, fuck de Harfoots en hun kwaadaardige tradities! Gelukkig is The Stranger groot en sterk genoeg dat hij op het eind de kar kan trekken voor Nori en haar familie. Anders hadden ze een heel kort avontuur in The Rings of Power.

Grote cliffhanger

De aflevering eindigt met een spectaculaire ontsnappingspoging van Arondir en z’n medegevangenen. Ze halen zelfs een spuuglelijke Warg – een monsterlijks soort wolf - neer; de actiescènes in The Rings of Power zijn tot nu toe echt uitstekend.

Helaas mislukt de ontsnapping en Arondir wordt teruggesleept naar de orcs. De aflevering eindigt met de onthulling van wie Adar is, terwijl hij in de verte uit het orc-kamp opdoemt. Hoe hij er echt uitziet en wie hij is, daar moeten we alleen nog een week op wachten. Grrrr!

Een hoop prikkelende ontwikkelingen in het mysterie rondom Sauron. Aflevering 3 laat echt een stijgende lijn zien die hopelijk de komende weken doorgaat. Ik zit nu al klaar voor aflevering 4, al hoop ik dat The Rings of Power iedereen in zijn enorme cast voldoende tijd geeft. Het zou natuurlijk zonde zijn als deze cliffhanger volgende week niet wordt opgevolgd.