The Masked Singer: déze vrouwen weten wie er in de pakken zitten

Door Redactie
Kostuums uit the Masked Singer

Achter de schermen bij The Masked Singer zijn er een paar mensen die wél weten wie er in het pak zit. Zoals eindredacteur Esther Jane van ’t Hof en productieleider Lobke Vogt. Hoe gaat het er achter de schermen aan toe?

Tekst: Thea Tijssen

Hoe moeilijk is het om alles geheim te houden? Proberen mensen je op verjaardagen of in de kroeg niet dronken te voeren om zo informatie los te krijgen?

Esther Jane: “Haha, nee hoor. Er is maar een héél kleine groep die weet wie er in de pakken zit en die mensen hebben allemaal een geheimhoudingsverklaring ondertekend. We leren onszelf aan om te praten in karakternamen, zodat we ons ook niet per ongeluk kunnen verspreken. We noemen een BN’er die meedoet ook nooit bij zijn of haar echte naam. Ze staan zelfs onder hun karakternaam in onze telefoons!”

Zijn er grote verschillen tussen de Nederlandse The Masked Singer en de buitenlandse versies?

Lobke: “Nou, wat wij hebben gedaan, is het panel uit elkaar halen om er twee strijdende teams van te maken. En dat werkt hier erg goed!”

Tekst gaat verder onder de Instagram-post

Doet iedere BN’er die wordt benaderd ook meteen mee?

Esther Jane: “Nou nee, natuurlijk zijn er ook die liever niet meedoen. En dan gaan we ook niet zeuren, want je moet het wel echt leuk vinden. Wie er weleens nee hebben gezegd? Dat ga ik niet verklappen, om de doodeenvoudige reden dat het niet voor het eerst zal zijn dat iemand die eerst nee heeft gezegd, een seizoen later toch meedoet. Wie we nog graag zouden willen hebben? Lobke en ik hebben wel een wensenlijstje, maar we gaan niet verklappen wie daar op staan. Ook al niet omdat ’t het spel zou kunnen beïnvloeden.”

Hoe begeleid je een Masked Singer?

Naast het productionele gedeelte doen Esther Jane en Lobke bij The Masked Singer ook aan kandidatenbegeleiding.

Wat houdt dat precies in?

Esther Jane: “Eigenlijk alles – en dat allemaal in overleg met de kandidaten. Het kiezen van de liedjes, het uitwerken van de choreografie… Alles om uiteindelijk een top-act te kunnen neerzetten. Maar het belangrijkste is misschien wel vertrouwen winnen. De kandidaten zitten echt in bloed- en bloedhete pakken, met weinig zicht en een beperkte bewegingsvrijheid. We nemen ze dus létterlijk aan de hand.”

Tekst gaat verder onder de Instagram-post

Hoe zwaar is het voor de kandidaten? Zijn er weleens ongelukken gebeurd?

Esther Jane: “Nee, gelukkig niet. En na de eerste keer gaat zo’n zwaar pak ook wel wennen. Zelf zó dat de meesten het na verloop van tijd lachend aantrekken.”

Dus er zijn geen kandidaten die psychische hulp nodig hebben?

Lobke: “Nu draaf je door, haha. The Masked Singer is een feest!”

Wie was het prettigst om mee samen te werken?

Esther Jane: “Weet je wat het is: íedereen die aan dit programma meewerkt, is gezellig en leuk. Puur omdat ze stuk voor stuk zelfspot hebben en het allemaal niet zo serieus nemen. Zoals Lobke zegt: het is een feest om te doen!”

Is er weleens een pak geweest dat toch ‘niet te doen’ bleek en daarom nooit op tv is geweest?

Lobke: “Nee, eigenlijk niet. Als het die kant op dreigt te gaan, komen er aanpassingen zodat het toch comfortabel is. Voor zover je bij The Masked Singer van ‘comfortabel’ kunt spreken, natuurlijk!”

Het nieuwe seizoen van The Masked Singer zie je vanaf 4 november elke vrijdag op RTL 4, vanaf 20.00 uur. Hier vind je ons hele dossier over de populaire spelshow!

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!