Stephen King over het succes van IT

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Stephen King over het succes van IT

Stephen King over het succes van IT

|
|

Laatste update:

De verhalen van Stephen King waren erg in trek dit jaar, met films als The Dark Tower, Gerald’s Game, 1922 en natuurlijk... IT! Waarom was het bioscooppubliek zo dol op de doodenge Pennywise? King zelf weet het wel!

In een interview met Entertainment Weekly werd King gevraagd waarom juist IT zo’n enorm succes bleek in de bioscopen. De schrijver kon niet één oorzaak noemen, maar kon wel een paar factoren aanwijzen.

Vele factoren

De belangrijkste reden is volgens King altijd nog de IT-miniserie uit 1990. Pennywise, toen nog gespeeld door Tim Curry, jaagde hele generaties kinderen de stuipen op het lijf. De herinneringen aan de serie zorgden er natuurlijk voor dat de kids van toen IT nóg wel eens wilden beleven.

Voordat IT uitkwam, waren er daarnaast veel verhalen in de media over vreemde vogels die zich uitdosten als clowns. New Line, de maatschappij achter IT, heeft altijd met klem ontkend dat dit een viral marketingcampagne was, maar het kwam ze niet slecht uit. Volgens King heeft de IT-film ook een beetje geluk gehad qua timing: het was de juiste film, op het juiste moment.

Rare dingen

Als laatste oorzaak ziet Stephen King het succes van de Netflix-serie Stranger Things. Hij vindt het een beetje vreemd, omdat de serie hem erg doet denken aan zijn eigen oude verhalen. Beiden draaien om kids die het in een klein stadje opnemen tegen een bovennatuurlijk kwaad. Daarnaast zijn de helden in Stranger Things en IT echte ‘good guys’, wat in veel horrorfilms en - series ook niet vaak (meer) het geval is.

Al met al bekijkt King de zaak erg nuchter. De film was goed, maar had óók een beetje geluk. Meer heb je soms niet nodig!

Het vervolg op IT verschijnt in het najaar van 2019 in de bioscoop. Iets daarvóór keert een andere King-klassieker terug op het witte doek: Pet Sematary!

Lees verder