Songfestival: kunnen Mia Nicolai en Dion Cooper nog worden vervangen?

Dat we met Mia Nicolai en Dion Cooper geen douze points gaan binnenhalen bij het Eurovisie Songfestival moge duidelijk zijn. Althans, als we de teleurstellende optredens van de Nederlandse inzending mogen geloven. Het is een onvermijdelijke vraag tijdens deze heuse Songfestival-storm; kunnen we het duo nog vervangen?

Mia Nicolai en Dion Cooper
© Brunopress

Onze inzending voor het jaarlijkse muziekspektakel Eurovisie Songfestival heeft met een aantal beroerde optredens het vertrouwen in de deelname flink beschadigd. De kritiek op de vaardigheden van Mia Nicolai en Dion Cooper blijft maar toenemen. Hoewel iedereen wel iets te zeggen heeft over de talenten van het duo, moet nog blijken of de twee tijdens het Songfestival het publiek voor zich weten te winnen. Volgens hun ontdekker en winnaar Duncan Laurence moet dat wel goedkomen. Toch heeft niet iedereen zoveel vertrouwen in de inzending.

Vervanging?

Met een miljoenenpubliek van jewelste wordt er veel gevraagd van de artiesten die zich durven te wagen aan het liedjesfestijn. De kans bestaat natuurlijk dat de muzikanten bezwijken onder de grote druk en dat zou zomaar eens het geval kunnen zijn voor Mia en Dion. Kunnen we nu nog iemand anders sturen om zo'n fiasco te voorkomen? Dat gaat helaas niet, zegt Sietse Bakker, onderdeel van het Songfestival-bestuur, in gesprek met NU.nl. Of, dan moet het wel heel gek lopen. De keuze om zelf af te zien van de wedstrijd zit er voor het duo ook niet in; de maandenlange voorbereiding is daar te waardevol voor.

Technische aanpassingen

Volgens Sietse (die in 2021 uitvoerend producent was van het Songfestival in Rotterdam) zijn er maar twee manieren om een optreden last-minute om te gooien. Dan gaat het in de eerste plaats om kleine technische mankementen (die Mia en Dion eerder ook leken te kennen). "Het kan gaan om een kleine wijziging", vertelt Sietse in het interview. Als voorbeeld noemt hij de lichtbal van Duncan Laurence in Tel Aviv. Die werkte eigenlijk helemaal niet zoals iedereen dat voor ogen had. "Op zo'n moment vraagt AVROTROS aan het bestuur of het oké is die bal achterwege te laten in de finale. Dat soort verzoeken hebben vaak met technische dingen te maken en zijn meestal prima."

Wat als iemand ziek is?

Dat zegt nog steeds niet zoveel over een mogelijke vervanger voor onze inzending. Wat als er iemand écht goed ziek is? Met de stembanden van Mia en Dion is er tot dusver niets aan de hand (en laten we dat afkloppen), maar wat als? "In extreme gevallen, bijvoorbeeld als iemand komt te overlijden of als iemand ernstig ziek is, krijgen wij ook een verzoek tot wijziging", deelt Sietse. Ook benoemt hij plagiaat als 'extreem geval': "We buigen ons als bestuur over de vraag of het mogelijk is iets anders te doen." En zelfs dan wordt het pittig om nog iets te veranderen.

Twijfels

AVROTROS denkt voor nu helemaal nog niet aan vervanging. Hoewel de omroep zelf ook de broodnodige twijfels heeft uitgesproken, is er nog wel degelijk vertrouwen in het duo. We gaan het over een paar weken allemaal meemaken. Hopelijk wordt 'Burning Daylight' dan niet zo afgebrand en kunnen we toch wat punten binnen sprokkelen tijdens het Songfestival.

Of Mia en Dion vooralsnog kunnen scoren zie je op 9 mei om 21:00 uur op NPO 1, in de halve finale van het Eurovisie Songfestival.