Foutje! Seizoensfinale House of the Dragon vroegtijdig online

House of the Dragon vroegtijd online

Bij Game of Thrones maakten we het in z'n acht seizoen meerdere keren mee dat scripts en zelfs afleveringen vroegtijdig uitlekten. Voor House of the Dragon is het voor het eerst en dan direct met de aflevering waar fans het meest naar uitkeken: de seizoensfinale.

De serie House of the Dragon is voor de verandering gebaseerd op een boek dat schrijver George R.R. Martin daadwerkelijk heeft afgeschreven, waardoor we in potentie weten hoe het verhaal loopt en ook zal eindigen. Toch weet de serie elke week weer te verrassen met details die niet in het boek voorkomen. Reden genoeg om toch elke keer halsreikend uit te kijken naar een nieuwe aflevering van de hitserie van HBO Max. En zeker de seizoensfinale, waarin de lont in het kruitvat wordt gedonderd die alle actie in de komende seizoenen zal doen ontbranden.

Foutje, bedankt

Des te vervelender voor HBO Max dat die seizoensfinale gisteren vroegtijdig is uitgelekt online. Via verschillende torrentsites is de aflevering inmiddels razendsnel verspreid, waardoor het voor de streamingdienst moeilijk is om daar tegen op te treden, al doen ze hun uiterste best. Ze zijn op internet aan het monitoren om te zien waar de aflevering online komt, maar dat is dweilen met de kraan open. Een woordvoerder van HBO meldt aan de Amerikaanse entertainmentsite Variety dat het lek afkomstig is van een distributiepartner in de EMEA-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika).

Lek als een mandje

Bij Game of Thrones was het met name in de latere seizoenen schering en inslag dat afleveringen al eerder online kwamen. Het leidde er zelfs toe dat de HBO ophield met het verstrekken van zogenaamde 'screeners' aan de pers. Dat zijn kopieën die recensenten krijgen om al eerder aan hun review te kunnen werken. Ook waren er gewoon domme fouten waardoor ze bij buitenlandse partners al eerder online gezet werden, zoals bij de Duitse Amazon Prime en DirecTV Now.

Voordeel voor de brave kijker

Toch heeft de trouwe kijker die braaf via z'n HBO Max-abonnement kijkt wel een voordeel ten opzichte van de illegale downloaders. De woordvoerder van HBO liet weten dat de illegaal circulerende versie niet de beeldkwaliteit heeft die we gewend zijn van HBO Max. Dus de kijkers die op het normale tijdstip naar de vechtende draken kijkt, hebben gewoon de scherpe 4K-versie.

House of the Dragon is te streamen via HBO Max. De laatste aflevering van dit seizoen is vanaf maandagochtend te zien.