De Sekszusjes Naakt voor de Klas

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De Sekszusjes Naakt voor de Klas
TV

‘Schaamteloos’ naakt met De Sekszusjes

|
|

Laatste update:

Ze zijn een regelrechte YouTube-hit, want blijkbaar is er onder jongeren (en ouders) behoefte aan meer voorlichting. De Sekszusjes Krista en Marcelle talken nu ook about sex op tv, in Naakt voor de Klas.  

Heb je een rotdag, doe jezelf dan een lol en kijk een aflevering van Sekszusjes TV. Hierin nemen de zussen Krista (33) en Marcelle (31) Arriëns je mee in alles wat je wilt weten over seks. Op YouTube zie je hoe ze hun eigen vagina kleien, hoe het precies zit met het ‘strakke gaatje’ en vragen ze voetballers waarom ze douchen in hun onderbroek. 

Na Sex met Angela in de jaren 90 en Spuiten en Slikken in de 00s groeit er weer een nieuwe generatie op, die behoefte heeft aan seksuele voorlichting zonder gortdroge biologieleraar of hakkelende moeder. Krista en Marcelle gaan nu nog een stapje verder: voor hun nieuwe programma Naakt voor de Klas met de Sekszusjes staan ze zelf in het hol vol gierende hormonen.

Condoom om banaan

Een condoom om een banaan rollen zit inmiddels in het lesprogramma van groep acht, maar er valt nog weinig te juichen. Hoewel Angela de Groot in Sex met Angela al riep dat we tieners vooral moeten leren genieten van seks, lijkt er niet veel veranderd.

“Wij zijn bewust in de kloof gaan staan”, vertelt Marcelle. “Tieners zeggen nog steeds dat ze de seksuele voorlichting van school, die zich vooral richt op de praktische zaken en het voorkomen van soa’s en baby’s, niet genoeg vinden. Aan de andere kant is er de plastic fantastic-wereld die ze online vinden en ouders zeggen ondertussen dat hun tieners er met hen niet over willen praten. Krista en ik kregen ze juist makkelijk aan de praat. We waren allebei diep onder de indruk van hoe bewust die tieners al zijn. Door wat ze zien op social media weten scholieren bijvoorbeeld al heel goed wat wel en niet oké is. Geen seks als iemand dronken is bijvoorbeeld, dat is echt anders dan toen ik jong was. In mijn tijd was het nog wel normaal om iemand wakker te pijpen, maar dat vonden zij echt niet kunnen.” 

Grenzen bepalen

Vaak is er voor ouders een barrière om het persoonlijk te maken, ontdekten Marcelle en Krista, maar dat heeft niet per se iets met verpreutsing te maken. “Jongeren willen van alles weten, en je hoeft als ouders echt niet te vertellen hoe vaak je het nog doet. Belangrijker is dat je praat over hoe het voelt en of iets prettig is in je lichaam.” Daar bedachten ze een mooie metafoor voor, met… een frikandelbroodje! Beschrijf aan de hand van eten wat er in je lichaam gebeurt, is het idee. “Als je van chips houdt, betekent dat niet dat je er altijd zin in hebt”, legt Marcelle uit. “Cognitief snappen ze het allemaal wel en denken ze die grenzen en het luisteren naar jezelf te beheersen, maar in de praktijk blijkt het lastig.”

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Extra voorzichtig

Een van de afleveringen gaat over sexting. “Een groot deel van het ontdekken van seksualiteit wordt nu onderdrukt omdat er in groepsapps wordt geshamed. Dickpicks van een jongen door de hele school sturen, meisjes die op Snapchat door vreemden gevraagd worden om naaktfoto’s te sturen, we schrokken echt van de verhalen die we hoorden. De situatie nu vraagt om meer bescherming, waardoor je niet meer topless met je vriendinnen bij een meertje gaat liggen zoals wij, en hun ouders, vroeger wel deden.”

Zomaar wat gefriemel

Krista en Marcelle kregen zelf ook vooral technische voorlichting en rolden hun seksleven in ‘omdat dat zo hoorde’. Ze lazen seksvragen in het magazine Fancy en kregen wat tips uit een boekje van hun moeder. Spuiten en Slikken keken ze niet, want dat ging meer over provocatie dan over intimiteit. ‘Heb je al gepijpt?’, vroegen vriendinnen en zo gingen ze steeds verder. Maar dat was lang niet altijd leuk. 

“Als je telkens een ervaring opdoet die niet per se een beloning is, dan staat dat ook opgeslagen in je lijf, en voelt seks niet meer automatisch als iets leuks. Dat heeft ook effect op je libido. Dat hebben we allebei helemaal moeten resetten en daarna hebben we de lol van seks opnieuw moeten opbouwen. Ik denk dat als jongeren zich bewuster zijn van echt seksplezier, er minder zomaar wat gefriemeld wordt. Als ik echt gewacht had totdat ik lijfelijk ook zin voelde, dan had ik op jonge leeftijd al meer seksplezier ervaren. Die sociaal wenselijkheid hoeft écht niet meer in bed.”

Praten, praten, praten

Marcelle en Krista begonnen bijna vier jaar geleden met hun YouTube-hit omdat Krista een programma over seks wilde maken. Ze had ooit een vriendje dat nogal beïnvloed was door porno en dat was niet fijn: pas later merkte ze dat het ook anders kon. Ze vroeg Marcelle mee te doen, maar die stond niet direct te juichen. Door de educatieve insteek zag ze er toch wel wat in.

Inmiddels hebben ‘de Sekszusjes’ geen geheimen meer. “Wij kunnen echt alles met elkaar delen en dat voelt alleen maar fijn. Al betekent dat niet dat we schaamteloos zijn. Wij schamen ons ook regelmatig voor iets wat we vertellen en dat maakt het alleen maar interessant. Want welk oordeel zit er dan op?” 

Nog een laatste tip voor puberouders misschien? “Trap niet te veel in de houding van pubers dat ze het met hun ouders niet over seks willen hebben. Die houding geeft alleen maar aan dat ze het nog niet eerder hebben meegemaakt en het dus ongebruikelijk voelt. Wij hebben inmiddels genoeg voorbeelden gezien waarin ouder en puber tot mooie gesprekken komen en dat werd door beide partijen als bijzonder en waardevol ervaren. Dus blijf proberen! Als ze van jou niet meekrijgen hoe echte intimiteit eruitziet en hoe ze seks als leuk en lekker kunnen ervaren, van wie dan wel?” Nou, van de Sekszusjes bijvoorbeeld. 

Naakt voor de Klas met de Sekszusjes zie je vanaf dinsdag 7 juni op NPO3

Tekst: Hanneke Mijnster

Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide (nu in de winkel). Wil je nooit meer iets missen? Sluit dan een voordelig abonnement af!

Lees verder