RTL reageert na kritiek op hulpprogramma’s als Een nieuw begin

Veronica Superguide logo
RTL reageert na kritiek op hulpprogramma’s als Een nieuw begin

RTL reageert na kritiek op hulpprogramma’s als Een nieuw begin

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie
NRC Next

schreef eerder vandaag dat hulpprogramma's van RTL de deelnemers niet helpen en hen zelfs misleiden. Dat schrijft de krant naar aanleiding van gesprekken met deelnemers aan deze televisieprogramma's. Maar volgens RTL schetst NRC een onjuist beeld.

‘Hulp-tv komt beloftes niet na’

Volgens het NRC moeten deelnemers vaak bindende, strikt geheime contracten ondertekenen, waarin bijvoorbeeld staat dat de productiemaatschappij 'tenminste de totale productiekosten van een aflevering per direct op de deelnemer kan verhalen' als die 'om wat voor reden dan ook' besluit te stoppen. Ook mogen ze niet met de pers praten of zich negatief uitlaten over het programma.

De programma's beloven vooraf hulp, maar komen deze beloftes maar al te vaak niet na. Zo werd deelnemers aan het RTL-programma Een nieuw begin beloofd dat ze in ruil voor hun verhaal op televisie 'de best mogelijke psychische en cosmetische zorg krijgen'. Maar nabehandelingen bleken voor eigen rekening. Bekijk hierboven een fragment van het programma dat werd gepresenteerd door Angela Groothuizen.

RTL: ‘NRC schetst eenzijdig beeld’

RTL heeft inmiddels gereageerd en ontkent niet dat er wel eens iets misgaat bij zijn eigen hulpprogramma's. Toch vindt de zender niet dat NRC het juiste beeld schetst over de gang van zakenrond dergelijke shows.

"In het artikel wordt een eenzijdig beeld geschetst dat geen recht doet aan de werkelijkheid. Dat vinden wij jammer", reageert RTL op het nieuws van NRC. “We zien het als onze taak om de mensen die aan deze hulpprogramma's meewerken ook echt te helpen. Met die insteek zijn we programma’s zoals 'Een Nieuw Begin', 'Geef Mij Nu Je Angst', 'Obese', 'Gepest', 'Ontvoerd', 'Diagnose Gezocht' en 'Uitstel Van Executie' ook ooit gestart. We behalen hiermee al jaren positieve resultaten,” aldus RTL.

"Dat neemt niet weg dat het altijd kan gebeuren dat er iets niet helemaal naar wens gaat. We hopen dan dat mensen bij ons aankloppen, zodat wij samen naar een oplossing kunnen zoeken."

Lees verder