• Opinie

Rob Goossens: 'Televizier-verkiezing is een beetje als een soa'

Door Redactie
Rob Goossens

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

De verkiezing om de Televiziersterren en -ringen is een beetje als een soa: soms merk je er weinig van, maar ze is er altijd en het moment dat ze zich weer in volle hevigheid aandient, is nooit ver weg.

De komende tijd zul je er als tv-liefhebber al helemaal niet meer aan kunnen ontkomen. Want al je favoriete programma’s, series en presentatoren gaan ons kapot spammen met verzoekjes om toch vooral op hen te stemmen. Ik word er een beetje moe van, en dat is vooral omdat er zoveel namen zijn overgebleven die of totaal kansloos zijn of – erger nog - eigenlijk niks gepresteerd hebben.

Impact Award

Zo wordt voor het eerst een Impact Award uitgereikt en iedereen weet nu al dat Tim Hofman die gaat winnen vanwege zijn BOOS-uitzending over The Voice. Maar De Roze Supporters (KRO-NCRV) dingt daar op papier ook naar mee. Waarom? De sympathieke serie over homoseksuele voetbalsupporters trok nauwelijks kijkers. Dan was je dankzij Tim Hofman al kansloos, maar ben je welbeschouwd ook nog eens impactloos. 

Televizier-Ster

Bij de genderneutrale Televizier-Ster voor de populairste presentator barst de longlist dan juist weer uit zijn bilnaad. Vijftig kandidaten zijn er veel te veel, want ik zie er zo al dertien namen tussen staan die er niks te zoeken hebben. Giovanca Ostiana bijvoorbeeld, de bevallige dame die ervoor moet zorgen dat de Op1-kijker het gereformeerde hoofd van Tijs van den Brink pruimt. Niets dan liefde voor Van den Brink: inhoudelijk verdient hij zijn plek aan het hoofd van de talkshowtafel. Maar dat de stoelvulling naast hem kans maakt om ‘beste presentator’ te worden, is een belediging van het presentatievak.

No Deal

Daarnaast maakt ook Johnny de Mol (HLF8) kans. Grappig eigenlijk, want zijn programma zou natuurlijk al lang niet meer op de buis zijn geweest als SBS6 van een andere eigenaar dan zijn vader was. En RTL’s kroonprinsje Buddy Vedder is blijkbaar de categorie ‘talent’ ontstegen sinds hij voor nog minder kijkers dan De Roze Supporters het spelletje Deal Or No Deal heeft gereanimeerd. Hij zal het vast in zich hebben om een grote presentator te worden, maar dit jaar had ik hem persoonlijk nog even niet op die lijst toegelaten.

Waar ik dan wel weer blij van word: de strijd om de Televizier-Ring. Persoonlijk hoop ik dat Even Tot Hier hem wint. Maar er valt echt wat te kiezen. Het Verhaal van Nederland (NTR) was bijvoorbeeld prachtig. De eeuwig klagende Gordon heeft best een positief programma gemaakt van Down the Road (SBS6). En dan is er nog Boerderij van Dorst, de onverwachte NPO3-hit. En laten we eerlijk zijn: stiekem zou toch een stunt van jewelste zijn als Raven met die genderneutrale Televizier-Ster Presentator én de Gouden Televizier-Ring naar huis gaat?

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast-apps.