Rob Goossens over 'wanprestatie' Five Live van Linda de Mol: 'Over sneu gesproken'

Door Redactie
Rob Goossens

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

Tekst: Rob Goossens

De tv-series van Linda de Mol kenmerkten zich altijd door luchtigheid en zelfspot. Juist die twee dingen kon de televisiewereld wel gebruiken. Helaas zijn ze in Five Live echter ver te zoeken. De eerste aflevering is niet veel meer geworden dan een peperdure haatcampagne tegen Angela de Jong, blijkbaar het ultieme kwaad in de ogen van de tv-koningin en haar vriendjes.

'Verbitterde buurman'

Twee keer knipperen met je ogen geleden was Linda de Mol nog de buurvrouw die je iedereen gunt. Hartelijk, grappig en nooit te beroerd om te luisteren naar de zorgen en problemen van anderen. Inmiddels hebben we een heel andere Linda leren kennen. Woedend maaide ze in januari om zich heen nadat De Volkskrant onthulde dat ze al langer wist wat voor smeerlap Ali B is. Na een radiostilte van maanden ging ze in september op dezelfde toer verder. Zelfs tv-maker Tim Hofman, die ze eigenlijk wel een bloemetje zou mogen sturen omdat hij liet zien wie haar 'Vieze Jeroentje' écht is, moest het ontgelden. Die ideale buurvrouw is veranderd in de verbitterde buurman die woest voetballen lek steekt als ze per ongeluk in zijn tuin belanden.

'Dieptepunt'

Het voorlopige dieptepunt zat in de eerste aflevering van Five Live: de slotscène waarin een studiolamp op het hoofd van Angela de Jong-'parodie' Ellen Boetzelaer belandt. De scène deed nog het meest denken aan een voodoopop waar met brute kracht twintig naalden in worden gespiest. Opvallend genoeg werd de tv-columniste begin dit jaar nog 'sneu' en 'intens vals' genoemd door Linda de Mol. Intussen is haar eigen obsessie voor De Jong zo rancuneus van aard dat zij en haar vriendinnen prompt vergaten om er nog een beetje luchtigheid en zelfspot aan toe te voegen. Over 'sneu' gesproken.

Treffende zaken

Er zitten overigens ook wel wat treffende zaken in de serie. Zoals de reactie op een talkshowredactie bij het strikken van gasten die iets vreselijks hebben meegemaakt. Zulke vreugde is aan de buitenwereld natuurlijk nauwelijks uit te leggen. Ook de lompheid in de serie waarmee de ervaren rotten omgaan met stagiaires, bestaat echt. En dankzij Five Live weet nu iedereen dat je eigenlijk een visagist moet folteren als je wilt weten wat er écht allemaal speelt in Hilversum. Stiekem horen en weten zij namelijk alles, al geven ze nooit iets prijs.

Toch zou het veel te veel eer zijn om de serie een interessant inkijkje in de tv-wereld te noemen. Daarvoor zijn de verhaallijnen te taai, de personages te saai en de pruiken te slecht. Ik ken plaatsen waar het dorpstoneel alle bezoekers zijn geld zou hebben teruggegeven na zo'n wanprestatie.