Rob Goossens

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rob Goossens
Opinie

Rob Goossens: 'Eva Jinek is niet onmisbaar'

|
|

Laatste update:

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

De komst van Renze Klamer zorgde ervoor dat RTL4 nu kan kiezen uit vier talkshowpresentatoren voor zijn late avond. Debuteren terwijl Nederland massaal tot laat in de tuin zit betekent dat hoge kijkcijfers bij voorbaat een kansloos streven zijn. Maar als je dan toch op de buis bent, zoals Klamer nu, dan is zo'n maand wel weer nuttig om een aantal lessen te trekken.

Renze geen Arjen Lubach

Zo blijkt Renze Klamer geen Arjen Lubach. Het heeft er de schijn van dat RTL hoopt het gat met Op1 en De Avondshow te dichten door wat Avondshow-achtige elementen in zijn talkshow te stoppen. In zijn eerste week al kregen we daarom een monoloog van Renze voorgeschoteld waarin hij uitlegde hoe zorgfraude werkt. Die verhalen kennen we natuurlijk van Lubach die er altijd plaatjes en filmpjes bij laat zien. Renze deed het zonder die visuele ondersteuning. Dapper, want daardoor werd het taaie kost. Ik moest voor het eerst in tijden denken aan RTL Exclusief, het geflopte satirische programma van Beau van Erven Dorens.

NPO-vername

RTL heeft zelf, blijkbaar, de mensen niet in huis om een Lubach-waardige productie te maken. Maar ze willen dat, blijkbaar, wel graag. Misschien tijd om eens voor talent bij ‘de buren’ van de NPO te winkelen? Ik snap overigens wel dat ze proberen om van Lubach te leren, want zijn overstap naar NPO 1 is een groot succes geworden en daar heeft Op1 ook van geprofiteerd.

Lead-in

Kenners verwijzen naar de televisiewet van de lead-in: als een programma goed scoort, dan heeft het programma daarna er ook lol van. Nu klopt daar wel iets van, maar volgens mij denken televisiemakers dat mensen thuis niet weten hoe hun afstandsbediening werkt. 

Vooral programma’s die goed op elkaar aansluiten, profiteren van elkaar. Zo lukte het Beau vaak om een groot deel van de Kopen Zonder Kijken-achterban vast te houden. Maar er zapten dit voorjaar toch behoorlijk wat Avondshow-kijkers weg als Op1 in beeld verscheen. En als dat lead-in-effect zo heilig is, dan had Renze deze zomer ook wel wat meer mogen profiteren van het succes van B&B Vol Liefde.

Heb je Eva voor mij?

Toch denk ik dat iedereen bij RTL behoorlijk tevreden zal terugkijken op het debuut van Renze Klamer, op één iemand na: Eva Jinek. Zij kwam begin vorig jaar als de grote talkshowster naar RTL, dwong Beau om afscheid te nemen van zijn redactie maar verslikte zich vervolgens door het halve jaar op vakantie te gaan. In die tijd lieten Beau, Humberto en nu ook Renze zien dat Eva niet onmisbaar is. Renze is ook nog eens tien jaar jonger. Tuurlijk, Eva zal heus niet ontslagen worden aan het einde van haar huidige contract. Het wordt zo alleen wel lastiger uit te leggen waarom zij een salaris met zes nullen verdient.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder