• Ophef
  • BN'ers

'Redactie De Slimste Mens moet ingrijpen om quiz te redden'

Het niveau van de Slimste Mens-kandidaten ligt dit seizoen... niet bepaald hoog en dat kan écht niet langer zo doorgaan, vindt oud-winnaar Angela de Jong. Ze roept de redactie van de kijkcijferknaller op om in te grijpen.

Philip Freriks in De Slimste Mens

Als sinds de start van het huidige seizoen, afgelopen december, valt het kijkers op dat er wel héél veel niet-slimme mensen meedoen. In ons lijstje met grootste De Slimste Mens-blunders ooit vinden we zelfs al een pijnlijk voorbeeld van dit seizoen terug. Voor Angela is de maat nu echt vol, zo blijkt uit haar nieuwste AD-column. "Ik heb altijd gedacht dat de vorderende leeftijd van Philip Freriks en Maarten van Rossem de grootste bedreiging vormde voor het voortbestaan van De slimste mens. Maar ik had het mis. Het zijn de kandidaten", sneert ze.

'Slimme BN'ers op'

Volgens de columniste zijn de slimme BN'ers blijkbaar op. "Elke aflevering hoop ik weer dat we de bodem hebben bereikt. Maar dan blijkt het de volgende dag nóg een graadje erger." Voorbeelden van mega-blunders zijn er al genoeg. "Idi Amin, Salman Rushdie, John de Bever - de deelnemers kennen dit seizoen werkelijk niemand. Denken dat Chopin een acteur is, Franeker een presentator. Als je ziet wie er in het klassement staan en weet met hoe weinig punten ze daar zijn gekomen, springen de tranen je in de ogen."

Wat te doen met De Slimste Mens?

Angela kijkt door het "belabberde niveau" met véél minder plezier naar haar favoriete kennisquiz. Ook wordt ze zelfs "witheet" van kandidaten die naïef doen alsof ze het spel niet helemaal kennen of zich van te voren totaal niet voorbereiden. Doe er iets aan, roept ze de makers op. "Het wordt tijd voor de redactie om in te grijpen. Onderwerp de kandidaten van tevoren aan een test, zoals de makers van 2 voor 12 doen. Dan filter je de grootste kneuzen eruit." En een editie met onbekende Nederlanders zou ook een optie kunnen zijn: "veel verschil met al die onbekende cabaretiers of muzikanten maakt dat toch niet".

De Slimste Mens zie je op maandag tot en met donderdag om 20.30 uur op NPO 1.