Sing on! usa

Veronica Superguide logo
Sing on! usa

Recensie Sing On! USA - te gelikt om leuk te zijn en te moeilijk om mee te zingen

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Ruben Praster

Karaoke is alleen leuk als je dronken bent en lekker valst mee kunt zingen met Miley Cyrus. Dat hebben ze jammer genoeg niet begrepen bij de gelikte zangwedstrijd Sing On! USA.

Ieder jaar wordt Los Angeles overspoeld door talloze mensen die beroemd willen worden. Met wat zang- en danslessen op zak gaan ze auditie na auditie af, terwijl ze tussendoor de kost verdienen met allerlei bijbaantjes. Zo nu en dan hebben ze geluk en krijgen ze een klus bij een matig tv-programma waarmee ze hopen door te breken. Sing On! USA is zo een klus.

Meezingen met de computer

In de karaokewedstrijd Sing On! USA nemen zes kandidaten het tegen elkaar op. Ze zingen ieder een paar regels van een liedje en de computer analyseert of het een beetje goed klinkt. Hoe dichter bij het origineel, hoe meer geld er wordt verdiend en de beste deelnemer mag niet worden weggestuurd. Na een ronde mogen de deelnemers iemand wegstemmen. Wordt het de grootste concurrent of de zwakste zanger? 

Gouden noten

In iedere ronde worden de regels een klein beetje aangepast en zijn er prijzen te winnen. Ben je de leukste kandidaat? Dan krijg je zomaar een pak geld van de presentator. En lukt het je om de gouden noot perfect te zingen? Dan mag je 1000 dollar mee naar huis nemen. Uiteindelijk blijven er twee deelnemers over en bepaalt de computer wie het verdiende geld mee naar huis mag nemen. 

Recensie Sing On! USA - te gelikt om leuk te zijn en te moeilijk om mee te zingen

Op en top Amerikaans

Het format zit prima in elkaar en het zou een leuk programma kunnen zijn. Het gaat echter helemaal fout in de uitwerking. Sing On! USA is een op en top Amerikaanse programma. Alle deelnemers zijn professionals - of hopen op een dag een professional te zijn - en hun uiteenlopende beroepen, zoals golf coach of zingende ober, zijn bijbaantjes om de huur te betalen. Dit zijn geen 'gewone mensen', maar bijfiguren uit La La Land, die met een geforceerde glimlach hopen op hun grote doorbraak. 

Lastige liedjes

Omdat alle deelnemers kunnen zingen, zijn de liedjes ook erg pittig. Thuis meezingen, is geen optie. We hebben allemaal wel eens geprobeerd om mee te 'oh oh aaah'-en met Shallow van Lady Gaga, maar deze kandidaten lukt het daadwerkelijk. En dat is jammer. Karaoke moet fout gaan en een beetje vals zijn. Er moet gelachen worden en het moet luchtig zijn. Dat mist Sing On! USA

Recensie Sing On! USA - te gelikt om leuk te zijn en te moeilijk om mee te zingen

Humor?

De enige poging tot humor komt van presentator Tituss Bergess uit Unbreakable Kimmy Schmidt. Hij komt echter niet goed uit de verf. Zijn flauwe teksten zijn gescript en regelmatig vergeet hij iets te zeggen, wat er daarna in post production overheen is gezet. Hij weet ook niet wat hij moet doen wanneer een winnaar opeens oprechte emoties toont. Tituss negeert de tranen van blijdschap en lepelt zijn tekst op over de volgende aflevering. 

Conclusie

Een zangwedstrijd waarbij elke aflevering hetzelfde is, werkt niet op Netflix. Dit is niet iets dat je gaat bingewatchen. Sing On! is leuk als tussendoortje en zou prima passen op een zender als RTL 5. Maar dan wel met een rauw randje. Deze gelikte Amerikaanse versie slaat de plank mis voor een Europees publiek. De Spaanse en Duitse versies - ook te zien op Netflix - zijn een stuk leuker. 

Recensie Sing On! USA - te gelikt om leuk te zijn en te moeilijk om mee te zingen

Sing On! USA staat nu op Netflix.

Lees verder