Carey Mulligan in Promising Young Woman

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Carey Mulligan in Promising Young Woman

Recensie Promising Young Woman - Koekje van eigen deeg

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

#MeToo - The Movie: dat klinkt als een alles behalve plezierige kijkervaring. Toch kan het, bewijst het stijlvolle, gemeen grappige en scherpzinnige Promising Young Woman.

In de eerste scène van Promising Young Woman voltrekt zich, in slow motion, een even gênant als herkenbaar tafereel. Een groep mannen, gestoken in khaki’s en lichtblauwe overhemden, is te lang blijven hangen op de vrijmibo en doet een dansje in een bar. Er wordt met het kruis gedraaid en op de billen geslagen. Nee, aantrekkelijk is het allemaal niet.

Date rape

Tot nu toe bepaald geen reclame voor de mannelijke soort, maar het wordt erger. Eén van de kerels stapt af op een jonge vrouw, die bijna van haar bankje af valt van dronkenschap. Hij wil haar wel helpen en naar huis brengen, maar kan het toch niet laten het arme, straalbezopen schaap mee te slepen naar zijn appartement en te bepotelen.

Verrassing!

Maar deze meid is alles behalve een arm schaap. Dit is wat Cassandra (Carey Mulligan uit Drive en The Great Gatsby) doet: ze speelt dat ze katjelam is en laat zich ‘redden’ door een viezerik die misbruik wil maken van de situatie. Dan is het plotseling klaar met de poppenkast en confronteert ze de meneer in kwestie, die zich dan de vinkentering schrikt en hopelijk de volgende keer twee keer nadenkt voor hij weer zo’n kunstje flikt.

Wraak, maar dan anders

Zoiets doet een mens natuurlijk niet zomaar: een gruwelijke gebeurtenis in haar studententijd heeft Cassandra op dit pad gebracht. Vanwege dit trauma heeft ze een paar mensen in het bijzonder in de smiezen, met wie ze speciale plannen heeft. Als dit niet klinkt als een onvervalste wraakfilm… En dat is Promising Young Woman ook, maar wel nét even anders dan normaal.

Zwarte humor

De film is geschreven en geregisseerd door Emerald Fennell, een actrice die achter de schermen het meeste succes heeft gehad als een van de schrijvers van Killing Eve. De combinatie van naargeestige onderwerpen en zwarte humor ligt haar dus wel. Ze laat de bloedige ernst over aan Mulligan en vult de cast verder met opvallend veel mensen uit de comedyhoek, zoals Alison Brie, Laverne Cox, Molly Shannon en Bo Burnham.

Recensie Promising Young Woman - Koekje van eigen deeg

Een beetje liefde

Die laatste speelt een oude studiegenoot van Cassandra, een geestige kinderarts die weer voor een beetje hoop en liefde in haar leven zorgt. Maar haar geheime leven als verkrachtersjager laat zich niet makkelijk combineren met een relatie en dat is toch al iets dat haar niet gemakkelijk af gaat, gezien haar verleden.

Conclusie 

Een vrouw die enge types een koekje van eigen deeg geeft, verpakt met stekende humor en puntige dialogen: dat kijkt vlot weg. Maar de film gaat er nooit aan voorbij hoe ver de gevolgen strekken van een aanranding die wordt vergoeilijkt of waarbij uit gemak wordt weggekeken. Zelfs temidden van de nogal extreme gebeurtenissen in Promising Young Woman blijft dat punt het voornaamste en dan weet je: dan heb je als filmmakers goed je werk gedaan.

Recensie Promising Young Woman - Koekje van eigen deeg

Lees verder