• BN'ers

Oud-presentatrice en Kamerlid Léonie Sazias overleden

Léonie Sazias

De voormalige tv-presentatrice en oud-Kamerlid voor 50PLUS Léonie Sazias is overleden. Ze werd slechts 65 jaar. Dat heeft erevoorzitter van 50PLUS Jan Nagel namens de familie aan het ANP laten weten. Léonie was al geruime tijd ziek.

Léonie begon in 1980 als omroepster bij Veronica. Ook maakte ze programma's bij andere omroepen zoals de AVRO, TROS en Omroep MAX. Haar bekendste programma's waren De Ojevaarsjo en Dierenmanieren, die laatste presenteerde ze samen met hondenfluisteraar Martin Gaus.

Tweede Kamer

Ze deed in 2006 haar intrede in de politiek met een eenpersoonsfractie in de Hilversumse gemeenteraad. In 2014 behaalde ze als lijsttrekker van Hart voor Hilversum zes zetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 werd ze op een tweede plek van de lijst 50PLUS geplaatst en met een opvallend groot aantal voorkeurstemmen (ruim 51.000) in de Tweede Kamer gekozen.

Darmkanker

Léonie Sazias bleef Kamerlid tot 2021, maar moest zich wel bijna acht maanden laten vervangen vanwege bij haar geconstateerde darmkanker. Om die reden stelde zij zich niet voor herverkiezing beschikbaar.

Bron: ANP/Veronica Superguide