NPO-verhuizing pakt dramatisch uit: 'Ontzettend zwaar balen'

TV-klassiekers Radar, Kassa en Opsporing verzocht komen sinds deze maand niet meer op NPO 1, maar op het veel kleinere NPO 2. Dat past volgens de NPO beter bij het 'verdiepende zenderprofiel'. Kijkcijfer-wise pakt het in ieder geval dramatisch uit voor Opsporing Verzocht.

Anniko van Santen Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht was altijd goed voor gemiddeld 1,1 miljoen kijkers, maar gisteren, op het 'kleine broertje' NPO 2, harkten Anniko van Santen en haar team nog maar een klein deeltje van dat aantal binnen: 393.000 kijkers, zo berekende SKO. "Ontzettend zwaar balen, Opsporing verzocht verdient meer kijkers", reageert Anniko teleurgesteld tegenover het AD.

'Gaat niet om mijn ego'

"Dat gaat niet om mijn ego", legt ze verder uit, "maar om de effectiviteit van het programma. Hoe meer mensen meedenken om een zaak op te lossen, hoe beter we daarin slagen." De paniek breekt nog niet uit bij Anniko en omroep AVROTROS. "Verhuizingen hebben tijd nodig om te landen", relativeert ze. "Bij de NPO zijn ze ook niet gek, die zien ook wat er gebeurt met zo’n gewaardeerde A-titel. We moeten het even aankijken."

'Van ruilen komt huilen'

Pijnlijk genoeg stond Opsporing Verzocht gisterenavond recht tegenover kijkcijferknaller De Slimste Mens (2,2 miljoen kijkers) - het programma dat juist van NPO 2 naar NPO 1 verhuisde... "Van ruilen komt huilen", analyseert kijkcijfergoeroe Tina Nijkamp op haar Insta. De oud-tv-directeur van SBS6 kan de cijfers bijna niet geloven. "Ongelofelijk en een kijkcijferdieptepunt voor dit iconische tv-programma." Trouwens: Opsporing Verzocht stond in het verleden ook wel eens tegenover De Slimste Mens, maar toen nog beide op de andere zender. Dat leidde toen zeker niet tot zulke drama-cijfers voor het opsporingsprogramma.

Een woordvoerder van de AROTROS wil in het AD nog niet op de zaken vooruit lopen: "Dit zijn teleurstellende cijfers, maar voor definitieve conclusies is het nog te vroeg".