Nikki Herr

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Nikki Herr
SBSTV

Nikki Herr: ‘Ik weet dat er mensen zijn die op Hart van Nederland neerkijken’

|
|

Laatste update:

Nu moet je heel vroeg op, straks ga je laat naar bed. Had jouw vriend niet zoiets van: daar gáán we weer?

Lachend: “Hij is gelukkig niet anders gewend, want toen we een relatie kregen, werkte ik al bij Goedemorgen Nederland. En het wordt nu wel wat beter dan het was, hoor. Op de avonden dat ik niet werk, kunnen we nu dingen samen doen. Hiervoor moest ik dan vaak alsnog vroeg naar bed om fris te zijn voor de uitzending van de volgende ochtend.”

Een gekke bijkomstigheid van jouw vorige werk zal zijn dat je niet heel vaak naar Hart van Nederland hebt kunnen kijken.

“Dat klopt, en dat geldt eigenlijk voor alle programma’s na zeven uur ‘s avonds. Maar het is natuurlijk moeilijk om Hart van Nederland helemaal te missen, als je alleen al bedenkt hoe sterk de politieke redactie van het programma is. Live heb ik het niet vaak kunnen zien, maar ik heb het vaak teruggekeken. En sinds de eerste gesprekken over een mogelijke overstap heb ik er natuurlijk ook als tv-maker naar gekeken.” Grijnzend: “Ik dacht: misschien is het wel wat. And here we are!”

Je komt straks naast Maarten Steendam in de studio te staan. Zin in?

“Enorm! Wij zijn elkaar net misgelopen bij RTV Utrecht, waar hij werkte voordat ik daar binnenkwam. We hebben daar wel allebei samengewerkt met Marc Veeningen en hij is nu hoofdredacteur van Hart van Nederland. Uiteraard heb ik inmiddels ook kennis gemaakt met Maarten. Niet alleen om te kijken of het persoonlijk klikt, maar ook omdat ik benieuwd was hoe hij naar de inhoud kijkt.”

Nu zijn sommige kijkers van het programma nogal onder de indruk van de imposante bobbel in Maartens broek. Heb je daar nog stiekem naar gekeken?

“Haha, nee, mij gaat het om ándere inhoud! Ik heb van tevoren ook gezegd dat ik me er wel mee wil kunnen bemoeien. Er was een item dat naar mijn smaak niet kritisch genoeg was en dat heb ik gewoon gezegd. Het bleek dat een eindredacteur precies dezelfde kritiek had gehad. Voor mij voelde het heel goed dat dat soort inhoudelijke gesprekken mogelijk zijn.”

Jouw oude baas bij WNL, Bert Huisjes, vertelde mij dat hij er alles aan heeft gedaan om jou te behouden. Hij klonk bijna chagrijnig dat het hem niet is gelukt.

“Weet je wat het is? Ik had het prima naar mijn zin bij WNL en ik hoefde er echt niet weg. Maar ik was al wel een tijdje aan het nadenken wat ik na Goedemorgen Nederland zou kunnen doen. En ik weet zeker dat Bert zijn best voor me doet, maar hij gaat er niet alleen over. Uiteindelijk moet de NPO het er ook mee eens zijn. Dus ik dacht: ik kan nu drie jaar wachten op een kans waarvan je nooit zeker weet of die komt, of ik kan nu kiezen voor een nieuwe omgeving. Het werd dat laatste.”

Wat waren de ambities die in je hoofd zaten?

“Ik heb geen uitgestippeld plan, ik kijk ook wat er op mijn pad komt, maar als ik nadenk over wat me leuk lijkt dan maar ik heb ik nog wel wat dingen op mijn lijstje staan. Zo zou ik ooit graag een interview/nieuwsprogramma op de radio willen doen. Dat heb ik ook als invaller gedaan in de zomer en dat vond ik altijd heel leuk. En ik zie mezelf ook wel documentaires maken.”

Maar dat gaat bij SBS6 toch helemáál niet gebeuren? Had je dan niet toch bij de publieke omroep moeten blijven?

“Ja, ho, ik ben echt voor Hart van Nederland naar SBS6 gegaan, hè? Ik ga presenteren en na drie weken in de studio ook telkens een week het land in als verslaggever. Daar heb ik voorlopig mijn handen vol aan. En wie weet wat de toekomst brengt. Ze zijn o.a. druk met podcasts en daarvan hebben ze al gezegd: als je een goed idee hebt, dan moet je het maar laten weten.”

Voelt het dan wel als een stap omhoog voor jou?

“Ik zie het als een heel mooie kans om nieuwe dingen te gaan doen bij een programma dat dicht bij de kijker staat. Ik weet ook wel dat er mensen zijn die op Hart van Nederland neerkijken, het te min vinden. Maar ik vind juist dat het een programma is voor de mensen waar het nieuws over gáát. We zitten met nogal wat met problemen vandaag de dag. Juist onze kijkers krijgen daarmee te maken. Als je neerkijkt op zo’n programma denk ik dat het vooral iets over jezelf zegt. En niet per se iets positiefs…”

Je hebt uiteindelijk ruim vijf jaar voor Goedemorgen Nederland gewerkt. Wat was je hoogtepunt?

“Het voelt raar om het een hoogtepunt te noemen, maar de ochtend van de Russische inval in Oekraïne zal ik niet snel vergeten. Je wordt wakker met dat nieuws en dan gooi je natuurlijk meteen de hele uitzending om. Pas thuis op de bank, ‘s middags, had ik de tijd om te denken: ‘Wat is er in hemelsnaam gebeurd?’ Wél echte hoogtepunten waren de twee zwangerschappen van collega’s die ik heb mogen aankondigen, en ook een keer de baby zelf. Je hoort vaak dat in Hilversum haat en nijd regeren, maar daar heb ik bij WNL niks van gemerkt. Hier heb ik het echt altijd leuk gehad met mijn collega’s.”

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder