Niets gezien van de ‘Battle Of Winterfell’? Volgens de makers is dat… je eigen schuld

Veronica Superguide logo
Niets gezien van de ‘Battle Of Winterfell’? Volgens de makers is dat… je eigen schuld

Niets gezien van de ‘Battle Of Winterfell’? Volgens de makers is dat… je eigen schuld

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Heb je de ‘Battle Of Winterfell’ al gezien? Of heb je hem, zoals zoveel Game Of Thrones-fans, voornamelijk gehoord? De man die de aflevering filmde heeft gereageerd, en zijn conclusie is vernietigend (voor jou!).

Director of photography Fabian Wagner, de man die verantwoordelijk is voor de beelden in de serie, is het niet eens met de kritiek. Wagner zorgde voor (o.a.) de belichting, de lenzen en de camera’s en deed slechts wat hem opgedragen werd. De showrunners wilden volgens hem een ‘duistere aflevering’ voor de spanning, en omdat het voor Game Of Thrones een nieuwe manier was om een veldslag te tonen. Opzet geslaagd? Men zegt van wel, maar bijna niemand heeft het gezien.

Volgens Wagner zeuren mensen over de donkere beelden, maar staat hun televisie niet optimaal ingesteld, waardoor donkere tinten één zwarte brei worden. Kijken op een tablet is volgens Wagner ook een slecht idee omdat je een show als Game Of Thrones daarmee helemaal geen recht doet. Eigenlijk is het dus gewoon... je eigen schuld! De donkere aflevering is niet jouw probleem, eigenlijk ben jij het probleem van een hardwerkende man als Fabian Wagner! Zo heeft hij het overigens niet gezegd, we vullen het even in!

Wagners gereutel over verkeerd ingestelde schermen klinkt niet zo sterk, maar op andere punten heeft Wagner wel gelijk. Omdat de vraag naar Game Of Thrones erg groot was, was de serie voornamelijk gecomprimeerd te zien; ofwel in een stuk lagere kwaliteit dan normaal. Aanbieders denken in zo’n geval: ‘slecht beeld is beter dan geen beeld’, waardoor je (bijvoorbeeld) die lelijke blokken in beeld krijgt. Het is erg jammer, maar omdat Game Of Thrones zó populair is, lopen aanbieders tegen hun technische limiet op.

Behalve als je de aflevering op woensdagochtend nog een keertje aanslingert, zoals Carice van Houten!

Nasleep van de slag

Mocht je er écht mee zitten, dan is het in de toekomst handig om een OLED-televisie te nemen, omdat duisternis hierop beter te zien is (klinkt raar!) dan op een LCD-scherm. Voor de beste beeldkwaliteit wacht je sowieso op de (UHD-)Blu-Ray.

Het idee achter de donkere aflevering is op zich duidelijk: duisternis en de vele medium-close-ups zorgen voor een beklemmend gevoel, waarin je als kijker weinig overzicht hebt. Het is op zich een beproefde manier om de chaos van een veldslag neer te zetten.

Als het beeld echter té donker is, dan wordt het verwarrend omdat onduidelijk is wíe er te zien is, en wat er aan de hand is. Als dit bij jou het geval was, dan was het in elk geval niet de schuld van Fabian Wagner, aldus Fabian Wagner.

Lees verder