• Angela de Jong

'Niemand wekt zo’n fysieke weerzin bij me op als Emma Wortelboer'

Door Emma de Wijer
Emma Wortelboer

Angela de Jong gluurt als professioneel tv-kijker naar heel wat BN'ers. Toch is er één tv-maker die ze nauwelijks trekt op haar beeldbuis: Emma Wortelboer. 

Mevrouw Aanstelster

Emma Wortelboer was gisteren weer eens op de buis, in De Gevaarlijkste Wegen met Diederik Gommers als mede-reiziger. "Wilde ik dat wel zien?", vroeg Angela zich van tevoren af. Ze vergelijkt het kijken naar Emma en Diederik ('oftewel meneer Aandacht en mevrouw Aanstelster') met een beschimmelde pot jam. "Inwendig gruw ik ervan, maar ondertussen kan ik het niet laten om drie keer het deksel eraf te draaien om dat grijsgroene dons te bestuderen."

Fysieke weerzin

Angela heeft namelijk een hekel aan Emma, dat werd al eerder duidelijk toen ze haar spelshow afbrandde én een column wijdde aan haar ergernis richting Emma. Ook nu spaart ze de presentatrice niet. "Het geschreeuw bij het songfestival en het zogenaamde gedweep met iedereen die haar carrière een pietsie vooruit kan helpen - zeg maar de Britt Dekker-tactiek - helpt natuurlijk niet mee", schrijft Angela in haar column. "Maar dat doen meer mensen en die wekken niet zo’n fysieke weerzin bij me op als Emma."

Groen en geel

In De Gevaarlijkste Wegen wordt het niet veel beter. De tv-goeroe ergert zich groen en geel aan Emma die 'de eerste de beste dag opzichtig zonder bh naast Diederik zat'. "Ik ergerde me er dood aan, net als aan het handdoekje waarin ze ‘s morgens na de eerste overnachting verscheen - en dus alleen dat handdoekje - om buiten haar tanden te poetsen. Hoezo effectbejag?"

'Niet authentiek'

Uiteindelijk heeft de tv-columnist geen spijt van haar keuze om De Gevaarlijkste Wegen te kijken: ze is er namelijk achter waaróm ze nou zo'n moeite heeft met Emma. "Diederik legde aan het einde van de aflevering wat mij betreft de vinger op de zere plek. Emma doet alsof." Ze is zogenaamd nonchalant, maar stiekem is ze een streber. Diederik is wat Angela betreft van hetzelfde kaliber. "Ik vond ze best aandoenlijk samen, zoals ze quasinonchalant in de terreinwagen zaten. Maar je zou het natuurlijk ook nep kunnen noemen."

De Gevaarlijkste Wegen is elke zondag rond 21.10 uur te zien op NPO 3.