Muziek! Vijf muzikale biopics, in afwachting van Bohemian Rhapsody

Veronica Superguide logo
Muziek! Vijf muzikale biopics, in afwachting van Bohemian Rhapsody

Muziek! Vijf muzikale biopics, in afwachting van Bohemian Rhapsody

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Kun je niet wachten op de Queen-film Bohemian Rhapsody? Deze muziekfilms houden je wel even bezig tot Rami Malek schittert als de flamboyante Freddie Mercury!

Rami Malek (Mr. Robot, The Pacific) bezorgt menig kijker kippenvel in de eerste trailer van Bohemian Rhapsody.

Queen-fans (en muziekliefhebbers in het algemeen) hebben veel om zich op te verheugen. De film over Queen en de charismatische frontman Freddie Mercury draait vanaf 1 november in de bioscoop. Om de tijd te overbruggen zie je hier een paar uiterst fijne biopics over beroemde artiesten!

Control

2007

Ian Curtis (Sam Riley) en zijn band Joy Division hopen met hun muziek de grauwe arbeidersbuurten van Manchester te kunnen ontvluchten. De depressieve Curtis, geplaagd door epilepsie en bijwerkingen van medicijnen, wentelt zich in het rocksterrenleven maar vindt ook daar geen verlichting.

Vrolijk word je niet van Control… Anton Corbijn verfilmde de gekwelde Curtis’ worstelingen met zijn gezondheid, de immense druk die hij ervoer en mislukte relaties op een indringende manier.

La Vie En Rose

2007

Zo schitterend als Édith Piaf zong, zo in- en intreurig was haar levensverhaal. Édith werd opgevoed in het bordeel van haar oma(!), zong jarenlang op straat, verloor vóór haar 20ste een kind. Daarna verloor ze de liefde van haar leven, een getrouwde man, bij een vliegtuigongeluk. Sommige artiesten vermaken mensen om zelf maar geen pijn te voelen, en dit leek bij Piaf zeker het geval te zijn.

Marion Cotillard won een Oscar voor Beste Actrice met La Vie En Rose. Piaf overleed op 47-jarige leeftijd, met artrose en een zware morfineverslaving. Haar muziek blijft gelukkig altijd.

Straight Outta Compton

2015

Terwijl de halve wereld in de jaren 80 naar rockzangers met bizarre pruiken luisterde, had men in de wijk Compton (LA) wel wat anders aan het hoofd. Criminaliteit, armoede en drugsgebruik waren er aan de orde van de dag, en sommige rappers staken dit onrecht niet onder stoelen of banken. Zéker N.W.A. niet! Eazy-E, Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren en DJ Yella noemden hun agressieve hiphop ‘reality rap’, hoewel de term ‘gangstarap’ uiteindelijk bleef hangen. 

Helaas betekende het grote geld óók het begin van het einde voor N.W.A. De opkomst en ondergang van de crew wordt in Straight Outta Compton beschreven. Let ook op O’Shae Jackson Jr. die zijn eigen vader (Ice Cube) speelt in deze puike biopic.

The Doors

1991

Val Kilmer speelt de rol van zijn leven als de charismatische, maar (niet altijd prettig) gestoorde Jim Morrison. Morrison was onmisbaar voor The Doors, maar haalde zulke bizarre fratsen uit dat de band eigenlijk ook niet mét hem door kon.

The Doors, van regisseur Oliver Stone, toont de opkomst en ondergang van deze geweldige band. Morrison overleed op zijn 27ste in een hotelkamer in Parijs. Hij werd begraven op Père-Lachaise; hetzelfde kerkhof als waar Édith Piaf haar laatste rustplaats heeft. Morrison was zó grillig dat hij, had hij nog geleefd, ofwel nog steeds wereldberoemd zou zijn, of ergens als dorpsgek tegen lantaarnpalen zou staan schreeuwen.

Walk The Line

2005

Countryzanger Johnny Cash (Joaquin Phoenix) is hard op weg om zichzelf de vernieling in te helpen, als hij de knappe zangeres June Carter (Reese Witherspoon) ontmoet. Uiteindelijk valt ze voor hem, maar als ze ziet dat Cash zijn eigen zelfvernietigingsknop in staat te rammen, slaat de twijfel toe. Ze stelt de zanger een ultimatum om zijn leven op orde te krijgen.

De redding komt voor Cash uiteindelijk… via de gevangenis! Walk The Line werd genomineerd voor vijf Oscars. Reese Witherspoon won het beeldje voor Beste Actrice, voor haar rol als de liefdevolle, maar strenge June Carter.

Lees verder