Mark Hamill over mogelijke terugkeer in Episode IX en 'te veel Star Wars'

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Mark Hamill over mogelijke terugkeer in Episode IX en 'te veel Star Wars'

Mark Hamill over mogelijke terugkeer in Episode IX en 'te veel Star Wars'

|
|

Laatste update:

Afgelopen weekend hadden wij de eer te mogen babbelen met Luke Skywalker himself: Mark Hamill. We spraken 'm in Ierland. Hij was daar ter gelegenheid van de blu-ray release van The Last Jedi. In een bijzonder eerlijk interview vertelde hij onder meer over Star Wars-moeheid en zijn potentiële terugkeer in Episode IX.

Comeback

Hamill sluit een comeback van Luke namelijk niet uit. Na een vermoeiende eindstrijd wordt de jedimeester aan het eind van The Last Jedi één met The Force. Toch zijn geestverschijningen geen onbekend terrein in het Star Wars-universum. Zo hebben Frank Oz (Yoda) en Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi) meermaals hun Jedi-tenue afgestoft. 

"Wat ze ook beslissen, ik vind het goed. Of ik er nou in zit, of niet", aldus de acteur. "Ze hebben in principe alles wat ze nodig hebben, de nieuwe cast is fantastisch. Ik weet niet wat er gaat gebeuren. Het is aan J.J. [Abrams] en Chris Terrio, die de film aan het schrijven zijn." Wel voegde Hamill daar aan toe: "Ik maak nog geen plannen."

'Te veel' Star Wars

Een eventuele rol zou er dus zomaar in kunnen zitten. Hamill liet nog doorschemeren dat Disney moet oppassen met Star Wars. "Er komt op een gegeven moment een punt waarop mensen er moe van zullen zijn", aldus de acteur. "Ze moeten geduld hebben. Onze films (Episode IV t/m VI red.) kwamen drie jaar na elkaar uit. In deze nieuwe trilogie is dat twee jaar. De Han Solo-film komt zelfs vijf maanden na de vorige uit!" 

"Ik zal Disney nooit vertellen wat ze moeten doen. Zij hebben het Marvel-universum en ze weten waar ze mee bezig zijn. Maar ze moeten oppassen dat ze niet te veel willen. Je moet niet langer blijven dan dat je welkom bent."

Star Wars-gekte

De acteur benadrukt daarnaast dat de gekte rondom Star Wars altijd zijn positieve en negatieve kanten heeft gehad. "Eén van de moeilijkste dingen is dat de merchandising en het verzamelaspect uitgegroeid zijn tot big business. Als je je handtekening op een poster zet, gaat de waarde daarvan omhoog", aldus Hamill. "Het nadeel is dat je opgejaagd wordt door dealers die je overal opwachten. Ik hou van de fans en zet graag krabbels, maar ik kan ze inmiddels niet meer onderscheiden van de dealers. En even later staat het alweer op E-Bay." 

Of Hamill er een oplossing voor heeft? Naar eigen zeggen biedt hij ze een selfie aan in plaats van een handtekening. "De echte fans zeggen dan ja, terwijl dealers liever willen dat ik hun poster signeer. Maar zoals ik al zei is dit maar één aspect van het geheel." Voor het overgrote deel is het volgens Hamill een 'fantastische ervaring' geweest.

The Last Jedi is vanaf 18 april te koop op Blu Ray en DVD. Het hele interview met Hamill is binnenkort te lezen in Veronica Magazine. 

Lees verder