Maarten van Rossem biedt excuses aan Eva Jinek aan en deelt sneer uit aan Youp van 't Hek

Naast geschiedenis weet Maarten van Rossem ook veel van hoe hij andere mensen tegen zich in het harnas moet jagen. Dit keer weer Eva Jinek. De zo blije mededeling dat Eva in verwachting is van een tweede kind kon op commentaar rekenen van Maarten. En daar vond Youp van 't Hek wat van. En daar vond Maarten dan vervolgens weer wat van.

Maarten van Rossem en Eva Jinek
© NPO/RTL

Er gaat ook geen maand voorbij of de nationale brompot Maarten van Rossem is weer eens in opspraak. En dat terwijl dit seizoen van De Slimste Mens al voorbij is, dus er hoeft niets gepromoot te worden. De oorsprong van het huidige relletje lag in de onthulling van Eva dat ze in verwachting is van haar tweede kindje. Het lag niet voor de hand, maar zelfs Maarten had daar iets over te zeggen. Hij vond namelijk het leeftijdsverschil van vijf jaar tussen haar kinderen onverstandig groot. In zijn podcast zei Maarten afgelopen week dat hij vindt dat Eva te lang gewacht heeft met een tweede.

Verschillende werelden

Maarten bekeek het vanuit zijn eigen situatie, waarin hij zeven jaar scheelt met zijn broer Vincent, bekend van Hier zijn de Van Rossems. "Ik scheelde zeven jaar met mijn broer en dat zijn twee verschillende werelden. Mijn broer is 11 en dan ben ik 18. Je bent aan de vrijage, je gaat studeren en hij was nog een kind.” Veel beter vond hij het verschil met zijn vorig jaar overleden zus Sis, met wie hij maar anderhalf jaar scheelde. "Ja, dat is totaal anders. Ik heb ontzettend veel aan mijn zuster gehad."

Voer voor Youp

Cabaretier en NRC-columnist Youp van 't Hek vond deze mening van Maarten maar idioot, zei hij in z'n column. "Emeritus hoogleraar Maarten van Rossem heeft in een podcast serieus verteld dat hij de tijd tussen de kinderen van Eva wat aan de lange kant vindt. De bejaarde voorzitter van de jury van De Slimste Mens, ooit historicus aan de Universiteit Utrecht, bemoeit zich in het openbaar met de gezinsplanning van Eva Jinek." Dit soort tuttig gedoe doet Youp bijna twijfelen of hij nog wel terug wil komen van z'n tripje naar New York.

Repliek van Maarten

Omdat die podcast van Maarten zichzelf niet vult, moest Maarten vervolgens weer terugkomen op zijn eerdere kritiek en de kritiek die daarop volgde. Hij vond het dan ook geen probleem om z'n excuses aan te bieden aan Eva. "Het was helemaal niet mijn bedoeling om iemand of iets te kwetsen of te beledigen. In feite ging die opmerking over de kwestie van het leeftijdsverschil in de jeugd, want iemand zei van: ‘Dat is zo leuk, want dan kunnen ze gezellig samen opgroeien.’ Hallo! Vijf jaar, joh!”

De excuses van Maarten in z'n podcast:

De tekst gaat verder onder de video.

Gelul over bekende Nederlanders

De kritiek van Youp vindt Maarten vooral te makkelijk, want zijn bezwaar ging namelijk helemaal niet over gezinsplanning. "Het ging over het leeftijdsverschil. Godallemachtig nog aan toe. Hij heeft natuurlijk niet even gekeken hoe dat zat of geluisterd." Over Youps kritiek kan Maarten dan ook kort zijn. "Youp moet daar ook niet over schrijven in die column, want dat is het grote tekort van die column van Youp. Dat is dat gelul over bekende Nederlanders. Schrijf eens over een serieuzer onderwerp!"