Een nieuw seizoen van Hunted

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Een nieuw seizoen van Hunted
TVBrandende Vraag

Kun je valsspelen in Hunted?

|
|

Laatste update:

In Hunted trekt een opsporingsteam alles uit de kast om een stel voortvluchtige kandidaten aan te houden. Volgen, afluisteren, bankgegevens natrekken… Je moet van goede huize komen om te ontsnappen. Kandidaten zouden dus wel eens vals willen spelen, maar kán dat eigenlijk wel?

Tekst: Jan-Cees Butter

Hoge druk, gierende spanning en ietwat labiele deelnemers die - als gevolg van veel te weinig nachtrust - impulsieve keuzes maken. Natúúrlijk worden dan de grenzen van het toelaatbare opgezocht. Valsspelen ligt derhalve op de loer, dus vandaar dat de redactie van het programma een aantal regels heeft opgesteld voor de voortvluchtigen. 

Allereerst mogen de deelnemers maximaal twee dagen (48 uur) op dezelfde plek blijven. Ook krijgen ze van de productie een pinpas mee, waarmee ze per keer maximaal 70 euro mogen opnemen (met een maximum van in totaal 280 tot 350 euro). Iedere pin-transactie verraadt de locatie van de deelnemer(s), maar er zijn nog steeds kandidaten die met open ogen in deze valstrik lopen.

Andere belemmering voor de deelnemers: ze mogen Nederland niet verlaten. “Als je je niet aan de regels houdt, is dat snel duidelijk door een begeleidend camerateam dat alles filmt wat je doet”, laat de woordvoerder van Hunted weten. Een (kleine) opsteker voor de voortvluchtige deelnemers: ’s nachts ligt het spel stil. 

“Ze worden steeds slimmer” 

Voortvluchtige deelnemers in Hunted worden behandeld als verdachten met een ‘Triple A-status’. In de praktijk staat dit voor de hoogste staat van opsporing. Dit betekent dat de leden van Het Hoofdkwartier, die de opsporingsdiensten aansturen, alle mogelijke opsporingsbevoegdheden krijgen die bij zo’n status horen. 

Ze beschikken in dat geval over dezelfde middelen en technieken die politie en justitie in zo’n geval ook gebruiken, zoals slimme camera’s en aftapapparatuur. “Alles wat in zo’n geval mag, trekken wij ook uit de kast”, zegt Selmar Smit, operationeel specialist in Hunted. Qua middelen en technieken is er een voortdurende ratrace gaande tussen de deelnemers en de opsporingsdiensten. “Kandidaten worden elk jaar slimmer”, ziet Smit. “Zij leren weer van hun voorgangers. Om een voorbeeld te geven: vorig jaar werden er deelnemers gepakt omdat hun telefoons aan stonden, maar omdat ze die fout niet meer maken, hebben wij nu de mogelijkheid om te kijken of er op bepaalde momenten auto’s rondrijden met mensen zonder mobiele telefoon, wat redelijk ongebruikelijk is tegenwoordig.”

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder