KRO-NCRV: nóg een Spoorloos-mismatch gevonden

Het is nu al een tijd geleden dat Kees van der Spek onthulde dat de matches uit Spoorloos niet altijd klopten. Na de uitzending van Oplichters Aangepakt is een onderzoek gestart naar zestien zaken in Spoorloos. KRO-NCRV bevestigt nu dat er - naast de al drie bekende mismatches - nóg een onjuiste match is gevonden. 

Door Lise Knipping
Spoorloos

Op woensdag kwam de omroep met een nieuwe verklaring in de Spoorloos-onderzoeken. KRO-NCRV laat weten dat er - naast de drie eerder gevonden mismatches - nog een andere mismatch is gevonden. Dit komt wederom vanuit de mogelijk frauduleuze Colombiaanse tussenpersoon die werkte voor het programma. De omroep besloot eerder om onderzoeken te starten naar aanleiding van de onthullingen van Kees van der Spek. 

.

Rapport

Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bedrijf. Het rapport van alle bevindingen verschijnt in het voorjaar waarna we dus weten hoeveel deelnemers niet zijn gekoppeld aan biologische familie

Het aantal mismatches die nu al gevonden zijn, komt dan ook overeen met het aantal waar misdaadjournalist Kees mee kwam. In de aflevering van Oplichters Aangepakt bleek het volgens hem namelijk te gaan van drie tot vijf mismatches. Dat heeft natuurlijk best impact gehad. Om die reden blijft Spoorloos in gesprek met alle kandidaten en biedt de betrokkenen nazorg als zij dat willen. 

Acht positieve matches

Van alle zestien matches, zijn inmiddels acht gevallen zeker van goed nieuws. Deze matches horen gelukkig niet bij de 'blunder' van KRO-NCRV en hun dubieuze tussenpersoon. De mogelijkheden groeien na de onthullingen wel, want ook oud-deelnemers kunnen met behulp van DNA-databases en stamboomonderzoek kijken of de juiste bloedverwanten daadwerkelijk gevonden zijn. Volgens de omroep is dat al bij één oud-deelnemer gelukt. 

Bron: ANP