Groepsfoto van de Wie is de Mol? 2020-deelnemers

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Groepsfoto van de Wie is de Mol? 2020-deelnemers

Kritiek op Wie is de Mol? in China na bizar martelfilmpje

|
|

Laatste update:

Cabaretier Erik van Muiswinkel vindt het onbegrijpelijk dat Wie is de Mol? China uitkoos als dé locatie voor het nieuwe seizoen (waarin déze BN'ers meedoen). Hij vindt het niet kunnen dat AVROTROS er 'vrolijk promotie voor gaat maken' terwijl mensenrechten keer op keer worden geschonden. 

Dat laat hij weten op twitter na het delen van een bizar martelfilmpje afkomstig uit China. Hierin is te zien hoe een burger op een martelstoel belandt nadat hij iets over de overheid had gezegd op Whatsapp. 

Kritiek op Wie is de Mol?

"Ik weet dat mijn kritiek niets gaat veranderen", stelt de cabaretier in een nadere toelichting (via RTL Boulevard). "Maar ik vind oprecht dat het minimaal één keer door iemand gezegd moet worden. Het is geen gewoon land: in China worden mensenrechten op grote schaal geschonden en tegenstanders van het regime op grote schaal opgepakt en mishandeld. Maar AVROTROS gaat drie maanden lang vrolijk promotie lopen maken voor dat land."

Amnesty International

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is het met Erik eens. "We gaan AVROTROS natuurlijk niet verbieden om er programma’s te maken. Maar het zou op z’n minst gepast zijn als in het spelletjesprogramma ook enige aandacht wordt besteed aan de miljoenen Chinezen die gedwongen in heropvoedingskampen gevangen zitten", aldus een woordvoerster. Ze voegt er nog aan toe het "ironisch te vinden dat een spel dat draait om bedrog en elkaar bespieden wordt opgenomen in een land waar de burgers 24 uur per dag door de overheid in de gaten worden gehouden."

Reactie AVROTROS

Omroep AVROTROS wil eigenlijk niet echt reageren op de kwestie, zo blijkt wel uit het zéér summiere antwoord dat ze media gaven. "Het format Wie is de Mol? leent zich er niet voor om geopolitieke kwesties te behandelen", daar moeten we het mee doen! 

Het twintigste seizoen van Wie is de Mol? gaat op zaterdag 11 januari van start op NPO 1.

Lees verder