Krijgen talkshowgasten eigenlijk betaald?

Hoe zit het eigenlijk met talkshows en hun gasten? Wordt er ook voor betaald om iemand aan tafel te krijgen? Heus niet altijd, zo blijkt.

Door Robin Heerkens
Eva Jinek

"De basis is dat er niet betaald wordt”, legt Veronica Superguide-columnist Rob Goossens uit in de BLVD Podcast van RTL Boulevard.

'Product'

Hij noemt als voorbeeld een minister. Die zit daar (meestal) om te praten over een nieuw plan of over een nieuwsontwikkeling; die kan moeilijk een factuurtje sturen. “Het is anders voor mensen voor wie het werk is om een bepaald onderwerp uit te zoeken en voor te bereiden.” Hun verhaal in de talkshow – waar dus voorbereiding en werk in zat – kun je eigenlijk zien als ‘product’. Dit geldt natuurlijk niet voor mensen die niet per se over hun expertise komen praten, maar iets komen aanprijzen. Dat soort gasten betaal je ook niet als makers.

Aan welke prijzen moeten we denken?

Rob denkt dat er zeker verschillen zitten in betalingen. De ene BN’er is de andere niet. “We weten dat Peter R. de Vries veel kreeg. Maar we weten ook hoe serieus Peter de voorbereiding nam. Als iemand het waard was, was hij het wel.” De bedragen lopen volgens de mediaverslaggever uiteen van driehonderdvijftig euro tot tweeduizend euro. Volgens de columnist zit Marc-Marie Huijbregts bijvoorbeeld in die hoogste ‘klasse’ wanneer hij aanschuift bij één van de RTL-talkshows op de late avond. “Die krijgt naar verluidt tweeduizend euro per optreden.

Rob vs. Marc-Marie

Dat vindt Rob trouwens “totaal zonde van het geld”. Het moge duidelijk zijn dat-ie geen hoge pet op heeft van de cabaretier. Zo ging hij eerder al los op het Holland’s Got Talent-jurylid in zijn column voor Veronica Superguide. Hierin vroeg Rob zich hardop af waarom er nog gelachen wordt om Marc-Marie. Die, euh... onmin tussen de heren zit diep. Die ontstond jaren geleden, nog voor het ‘internet op je mobiel’-tijdperk, toen Rob via Marktplaats een tweedehands lamp bij hem wilde kopen. Hij woonde toen net in Amsterdam. Dat eindigde in een soort ruzie. “Ik was verkeerd gelopen en kreeg een belletje: ‘Ben je er al?’ En ik zei: ja, bijna, ik loop nu hier. ‘Nou, dat is echt zó ver uit de buurt, laat nu maar zitten.’” Het eindresultaat? Geen lamp voor Rob.