Kijktip: Indrukwekkende documentaire Fernando Ricksen - De Finale Strijd

Veronica Superguide logo
Kijktip: Indrukwekkende documentaire Fernando Ricksen - De Finale Strijd

Kijktip: Indrukwekkende documentaire Fernando Ricksen - De Finale Strijd

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

In 2013 werd de diagnose ALS vastgesteld bij voetballer Fernando Ricksen. In de documentaire De Finale Strijd wordt de voormalig Nederlands profvoetballer gevolgd in de meest oneerlijke strijd van zijn leven.

"Groots en meeslepend"

Ricksen twijfelde geen moment toen hij in de zomer van 2016 werd benaderd door de makers om mee te werken aan deze RTL 7-documentaire. Hij begreep als geen ander dat het eens niet zou gaan over zijn mooie momenten als voetballer, maar over de moeilijkste momenten van zijn leven: “Ik heb groots en meeslepend geleefd, deze documentaire is klein en kwetsbaar. Maar de aandacht voor ALS door deze documentaire mag van mij weer groots en meeslepend worden.” 

Bijzondere en pijnlijke momenten

Om zo volledig mogelijk te kunnen zijn, mocht de camera de oud-speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers, Zenit St. Petersburg en Oranje acht maanden volgen en alles filmen. Bijzondere momenten, zoals de ontmoeting met Cristiano Ronaldo in Madrid, maar ook de pijnlijke momenten. Hoe hij wordt aangekleed, gewassen en gevoed. Hij liet de camera zelfs toe in het ziekenhuis van Glasgow waar hij regelmatig zijn controles en operaties onderging.

Steun en toeverlaat van voetbalsupporters

Niet eerder liet een bekende voetballer zich zo indringend filmen. De documentaire kwam tot stand dankzij de bijdrage van het VSB-fonds, net als de samenwerking met Stichting ALS. Ook de voetbalsupporters omarmden het project en doneerden massaal geld. En dat is bewonderenswaardig, helemaal omdat het niet alleen fans van Glasgow Rangers waren die steunden, maar ook die van aartsrivaal Celtic die Ricksen jarenlang als vijand nummer één hebben gezien.

De muziek in de documentaire is gemaakt door pianist Jan Vayne. De titelsong ‘Fernando’ wordt gezongen door Maaike Jansen.

Fernando Ricksen - De Finale Strijd

De intens, emotioneel, maar vooral indrukwekkende documentaire Fernando Ricksen - De Finale Strijd is 24 april te zien om 22.00 uur bij RTL 7 en vanaf dan ook bij Videoland.

Lees verder