Kijken! Loeispannende Oscarwinnaar Free Solo vanavond nog één keer op tv

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Kijken! Loeispannende Oscarwinnaar Free Solo vanavond nog één keer op tv

Kijken! Loeispannende Oscarwinnaar Free Solo vanavond nog één keer op tv

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Doorgaans gaan de woorden ‘documentaire’ en ‘loeispannend’ niet bepaald samen, maar de winnaar van de Oscar voor Beste Documentaire van dit jaar bewijst dat het toch kan. Free Solo volgt een geobsedeerde bergbeklimmer die de duizend meter hoge bergwand van El Capitan in Yosemite National park wil beklimmen... ZONDER TOUW?! Dit heeft nog nooit iemand gedaan, mede omdat de kans dat je het levend na kunt vertellen zo ongeveer 0% is. Maar daar zit volgens de touwloze waaghals Alex Honnold nou juist de uitdaging.

Zenuwslopende kijkervaring

Het komt niet vaak voor dat je een film die een paar maanden terug nog in de bioscopen draaide nu al op TV kunt zien, maar Free Solo is mede geproduceerd door National Geographic. Daar is dat natuurkanaal maar wat trots op, vandaar dat het de film nu al laat zien. Deze zenuwslopende kijkervaring is van de week al te zien geweest, maar voor wie het gemist heeft komt vanavond nog de herkansing om 21:58u op National Geographic. Als je die beroemde scène in Mission: Impossible: Ghost Protocol waarin Tom Cruise aan de Burj Khalifa bungelt ook zo vet vond, dan is Free Solo verplichte kost. 

Kijk ook zeker naar The Dawn Wall

Als we dan toch bezig zijn met klimdocu's: mocht je na het kijken naar Free Solo de smaak te pakken hebben, kijk dan ook zeker op Netflix naar The Dawn Wall. Dit kun je eigenlijk als een soort prequel zien voor Free Solo. Deze film volgt bergbeklimmer Tommy Caldwell in zijn obsessie om een veel te moeilijke klimroute over diezelfde bergwand van El Capitan te doen. Caldwel doet ook mee in Free Solo, aangezien Honnold volop met hem samen klimt en veel van hem leert. Eerlijk gezegd is The Dawn Wall misschien nog wel beter dan Free Solo, aangezien het verhaal dramatischer is en Caldwell een wat sympathiekere gast is dan Honnold. Maar eigenlijk moet je ze gewoon allebei zien!

Lees verder