Drama in het nieuwe programma Ik Vertrek XL

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Drama in het nieuwe programma Ik Vertrek XL
InterviewTVIk Vertrek

Kandidaat overleed tijdens opnames Ik Vertrek XL: ‘Had niet goed gevoeld om níet door te zetten’

|
|

Laatste update:

Twee groepen vrienden en familie, twee landen en zes afleveringen lief en leed. In Ik Vertrek XL doen ze het even helemaal anders dan in de vertrouwde versie. Bepaald geen show die zomaar eventjes in elkaar is gedraaid...

Tekst: Claudia Witteveen 

Vriendinnen Marja (60) en Ada (62) durfden samen met hun mannen Hans en Wim en huisvriend Renzo de stap wel aan: naar Italië vertrekken om groepsreizen te organiseren. Het noodlot sloeg echter snel toe, zelfs voor Ik Vertrek-begrippen gebeurde er een ramp van de hoogste orde: Hans overleed in Italië. Toch stoomde het gezelschap door, vertellen de vrouwen: “Hans was zó enthousiast. Het had niet goed gevoeld om niet door te zetten.”

Intenser

Marja, Ada, Hans, Wim en Renzo zijn een van twee ‘gezelschappen’ die vanaf 27 augustus zes weken lang worden gevolgd in het fonkelnieuwe Ik Vertrek XL. Zij vertrokken met de groep naar Italiaanse bodem, het andere gezelschap (twee bevriende koppels met twee van hun kinderen) koos voor een leven op Bonaire. In totaal werden beide groepen bijna 2,5 jaar gevolgd, uitgesmeerd over zes afleveringen. 

Het is nieuw in het Ik Vertrek-universum, stelt hoofdredacteur Floor de Vreede. Maar des te spannender. “We maken in september zeventien jaar Ik Vertrek. In die tijd – ik werk zelf ook al zeventien jaar mee aan het programma – leer je dat geen twee verhalen hetzelfde zijn. Maar deze XL-variant is wel een stuk intenser, juist omdat we de mensen veel langer hebben gevolgd en veel meer met ze hebben meegemaakt. Geboortes, overlijdens en scheidingen horen bij het leven en dus ook bij Ik Vertrek. Achteraf bleken we naast twee intensieve verhalen ook een heel mooi document te hebben gemaakt over Hans. Dat geeft dit seizoen echt een extra lading.”

Stuntelen

In tranen bekeken Marja, Ada, Wim en Renzo in Nederland de eerste twee afleveringen van ‘hun’ XL-versie. “We hebben een bijzondere band opgebouwd met de mensen van het programma”, aldus Ada. “We mochten onszelf zijn. Ze willen je absoluut niet gekunsteld op televisie hebben.”

Dat het gezelschap nota bene juist via Hans het programma inrolde, maakt het des te bijzonderder dat ze nu zo veel van hun levens vastgelegd hebben. Marja: “Het leek Hans zó leuk om mee te doen. De rest hield het een beetje af, we hoefden niet zo nodig op televisie. Maar langzaam, door gesprekken en intakegesprekken, leek het ons toch ook wel heel leuk. We kregen er ook lol in om zelf dingen vast te leggen. Aanvankelijk dan hè, want op de eerste dag dat ze kwamen draaien in Italië was ik ontzettend zenuwachtig. Ik heb toen voor het eerst in mijn leven een tiramisu verpest, zo stond ik te stuntelen.”

Schoolreisjes

De liefde voor Friuli van Marja, Hans en hun van oorsprong Italiaanse huisvriend Renzo ontstond al meer dan twintig jaar geleden. Tien jaar geleden gingen ze voor het eerst met vrienden Ada en Wim die kant op. Op die vakantie gebeurde wat er bij zo veel groepen vrienden en familie gebeurt, ’s avonds laat met een wijntje achter de kiezen. Er werd gedroomd over een leven in het buitenland. Over samen iets beginnen. Ada: “Toen zeiden we voor het eerst: aan twee weken hier hebben we echt niet meer genoeg. Waarom gaan we er niet voor? Het idee is dat we ontdekkingstochten gaan organiseren in de streek. Een soort schoolreisjes voor volwassenen. Ver van de toeristenmenu’s en drukke plaatsen, heel puur en authentiek. We zouden allemaal relatief snel met pensioen gaan. Dit was het moment om het te doen.”

Het is precies wat De Vreede en de redactie van Ik Vertrek voor ogen hadden toen ze op het idee kwamen een XL-versie te maken. De Vreede: “We zaten een keer te filosoferen over dat werkelijk iedereen met vrienden of familie weleens zo praat. Over samen ergens een boerderijtje kopen, in het favoriete vakantieland gaan wonen. Weinig mensen komen verder dan dromen en plannen. Wij waren benieuwd of je samen sterker zou staan. Bovendien is het extra mooie televisie. Hoe gaat de samenwerking? Waar vinden mensen steun bij elkaar, wat geeft irritatie?”

Irritatie

Irritatie hebben we tussen Marja en Ada niet kunnen ontdekken. Ze maken elkaars zinnen af, lachen wat af en genieten duidelijk van hun Italiaanse levens. Ada: “In het Nederlandse leven moet je elk moment bereikbaar zijn. Jij kreeg ons voor dit interview al niet te pakken. Het bereik is slecht, maar in Italië doen ze ook gewoon niet zo aan bereikbaar zijn. We zitten soms met tien man aan tafel, zonder ook maar één mobieltje te zien. Dat is zo heerlijk.”

Natuurlijk heeft ‘la dolce vita’ net als alles in het leven een keerzijde. Marja: “Eén ding is wel gebleken: de enige zekerheid in Italië is dat niets zeker is. Dat is tegenwoordig ons motto geworden: ‘Zoals verwacht gaat alles anders.’ Dat is de instelling hier, en die is ons volledig eigen geworden.”

Een les die ze leerden van eerdere seizoenen Ik Vertrek wellicht? Ada: “Natuurlijk dachten wij ook: dat soort dingen gaat ons niet gebeuren. Wij gaan het anders aanpakken. We waren de taal al een beetje machtig, dat zou ook helpen. Maar uiteindelijk kregen wij uiteraard ook geen gelijk.”

Verlies

En dan was er ook nog dat enorme verlies. Je zou door minder al de handdoek in de ring gooien. Zo niet Marja, Ada, Wim en Renzo. Marja: “Dat hebben we ook echt geen moment overwogen. Zijn overlijden gaf ons nog veel meer drive om er vol in te gaan. We hebben alles rond zijn uitvaart gefilmd, dat was ook deel van ons leven. Nu zijn we dankbaar dat hij ons zover heeft gekregen om mee te doen. Door de opnames hebben we nu zo’n mooi document van Hans.”

Dat hij ook nog veel deed aan het pand waar ze nu zitten, maakt het des te bijzonderder. “Hans was zo’n enthousiaste man, zo gelukkig en boordevol plannen. Daar vonden we veel kracht bij. Hans is er ook nog gewoon bij. Overal voelen we hem. Het is alsof hij elk moment binnen kan stappen hier. Hij is er gewoon.”

Ik Vertrek XL start op zaterdag 27 augustus, om 20:30 uur, op NPO1.

Dit artikel verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder