Jules Deelder

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jules Deelder

Jules Deelder (75) is overleden

|
|

Laatste update:

De Rotterdamse dichter en tv-persoonlijkheid Jules Deelder is vandaag overleden. Hij is 75 jaar geworden. Volgens zijn familie was hij zelf heel verbaasd dat hij die leeftijd haalde. De Rotterdam overleed na een kort ziekbed, meldt NOS.

Jules Deelder was schrijver, dichter, muzikant en performer, wat hem beroemd maakte in Nederland en een legendarische status gaf in Rotterdam. In plat Rotterdams had hij altijd zijn woordje klaar, iets dat hem ook weleens in de problemen bracht. In 2017 haalde hij bijvoorbeeld de irritatie van Eva Jinek op zich toen hij in haar talkshow door iedereen heen praatte. 

Nachtburgemeester van Rotterdam

Maar boven alles was Jules Deelder een kunstenaar die voor positiviteit zorgde. Hij gaf het Nachtleven van Rotterdam een gigantische impuls met zijn jazz- en dichtoptredens en was een graag geziene gast. De stad gaf hem daarom als eretitel 'De Nachtburgemeester van Rotterdam'

Dichter en jazzmuzikant

Jules Deelder debuteerde in 1962 met het gedicht Straat in het AD. In 1969 verscheen zijn eerste dichtbundel Gloria Satoria. Tientallen verhalen- en dichtbundels volgden maar Deelder was tevens liefhebber van jazzmuziek. In 2005 ontving hij zelfs een Edison voor zijn album Deelder blijft Draaien.

Deelder leefde langdurig samen met Annemarie Fok en laat een dochter achter genaamd Ari. 

Gedicht van Jules Deelders familie

Zijn familie staat stil bij het overleden met een gedicht:

Zijn gaan is

een komen

Zijn komen

een gaan

Hij houdt niet

van zitten

Hij blijft

liever staan

Zichzelf

en de wereld

een raadsel

(Uit: De Zwarte Jager - J.A. Deelder, 1973)

Lees verder