'Johnny bij Humberto maakt glashelder waarom talkshows het zo lastig hebben'

Waar talkshows voorheen garant stonden voor torenhoge kijkcijfers, worstelen ze nu om kijkers te boeien. Tv-recensent Angela de Jong heeft ontrafeld waarom: Johnny de Mol bij Humberto maakte haar ineens alles duidelijk.

Johnny de Mol en Humberto Tan
© ANP/Brunopress

Johnny de Mol schoof gisteravond aan bij Humberto om over het naderende einde van HLF8 (en oké, ook over tante Linda de Mol en Jeroen Rietbergen) te praten. Tv-criticus Angela zat uiteraard klaar voor het interview, maar niet van harte. Ze is géén fan van Humberto's 'kritiekloze' en 'slijmerige' interviews. Toch heeft ze er wat aan gehad, door één zinnetje: "Johnny onthulde dat Humberto vrijdag bij hem aan tafel zit", schrijft ze in haar AD-column. "Oftewel: zondag zit de één bij de ander en een paar dagen later zit de ander bij de één. Hoezo te veel talkshows en te weinig gasten?"

Geen interessante gasten

Ineens begrijpt Angela waarom talkshows het tegenwoordig zo lastig hebben. De écht interessante gasten komen niet meer opdraven. "Hoe vaak heeft een talkshow een interview waar je reikhalzend naar uitkijkt? Een minister die onder vuur ligt? Iemand die hoofdrolspeler is ín het nieuws? Bij Pauw & Witteman en Barend & Van Dorp was dat vrijwel dagelijkse kost. Maar van afgelopen maanden kan ik me welgeteld twee van zulke interviews herinneren: mondkapjesrover Camille van Gestel en Tom Egbers."

Beroerde presentatoren

De tv-recensent ziet ook de kwaliteit van de presentatoren achteruit gaan. Waar een talkshow vroeger een bekroning op het werk was, is het nu meer een springplank. "Het is wachten totdat Emma Wortelboer Op1 presenteert."

Alle talkshows lijken op elkaar

"Talkshows zijn verworden tot een verzamelplaats van journalisten, columnisten, bevriende BN’ers en andere duiders die óver het nieuws praten en vooral hun mening geven", schrijft Angela. Alle talkshows lijken op elkaar. "Met als logisch gevolg dat de kijkcijfers naar elkaar toe groeien." Het is duidelijk voor Angela: het genre heeft zichzelf uitgehold. "En dat is allemaal de schuld van de omroepbazen die de talkshow als gemakkelijke en goedkope zendervulling zien."

Humberto is iedere zondag rond 21.45 uur te zien op RTL 4.