John van den Heuvel

Veronica Superguide logo
John van den Heuvel

John van den Heuvel geschokt door het geweld in zijn nieuwe Videoland miniserie

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Op Videoland staat sinds deze week De Jacht op de Mocro-Maffia, de nieuwe docu-miniserie van misdaadverslaggever John van den Heuvel. Hij volgt het proces en de opsporing van de meest beruchte gangsters van Nederland: Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Wij spraken hem en ontdekten dat het maken van de docuserie John niet in de koude kleren is gaan zitten...

De Jacht Op De Mocro-Maffia

Waarom is er speciaal voor deze zaak gekozen?

"Omdat het een proces is dat al jarenlang speelt. Het onderzoek naar de Mocro-Mafia speelt ook een grote rol in het nieuws. Er was wel veel over geschreven, maar nog nooit zijn er eigenlijk documentaires of televisieprogramma’s over gemaakt. Dus dat is de reden dat ik ervoor heb gekozen om een documentaire in vier delen te maken over het proces en wat er vooraf gebeurde."

Wat is je het meest bijgebleven van de opnames en het onderzoek?

"Wat me het meest is bijgebleven, is het interview dat ik heb gehad met de 2 zusjes van kroongetuige Nabil B. Wat die allemaal hebben meegemaakt rond de moord op hun broer en de moord op advocaat Derk Wiersum. En het tweede indrukwekkendste vond ik de reis die ik heb gemaakt naar Columbia. Hoe ze uiteindelijk 1 van de hoofdverdachten daar te pakken hebben gekregen."

Wat was volgens jou het belangrijkste moment in het Marengo-proces?

"Dat is een combinatie geweest van de internationale samenwerkingen, belangrijke tips, het technisch onderzoek en het telefoonverkeer van de verdachten."

Heftige carrière

Raak je ooit gewend aan het zien of horen van deze gewelddadige misdaden en moorden?

"Nee dit went nooit. De bloeddorst en de gewelddadigheid van met name deze criminele organisatie, dat is bijna on-Nederlands. Ik heb daar echt wel met enige afschuw naar gekeken."

Is dat dan ook je heftigste zaak tot nu toe?

"Ik ben in oktober 30 jaar verslaggever. Ik heb in die 30 jaar heel veel ellende gezien en heel veel dingen meegemaakt, ook heftige dingen. Maar met name de wreedheid van kopstukken die dachten te kunnen beschikken over leven en dood. Iedereen die ook maar de naam noemde van bepaalde mensen, die werd vermoord of zijn familie werd vermoord of zijn advocaat werd vermoord. Ja, dat vond ik heel heftig. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt."

John van den Heuvel geschokt door het geweld in zijn nieuwe Videoland miniserie

Vervolgafleveringen?

John is behoorlijk trots op de miniserie. Hij sluit dan ook niet uit dat er hierna misschien meer afleveringen verschijnen. “Ik denk dat het een goed overzicht geeft over wat nu de stand van zaken is. En ik sluit zeker niet uit dat er nog een aflevering 5 of 6 of nog wel meer komen.”

De Jacht op de Mocro-Maffia is elke vrijdag te zien op Videoland!

Lees verder