Jodie Foster: ‘Mag het even wat minder met die superheldenfilms?’

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jodie Foster: ‘Mag het even wat minder met die superheldenfilms?’

Jodie Foster: ‘Mag het even wat minder met die superheldenfilms?’

|
|

Laatste update:

In 2018 kunnen we ons verheugen op een karrenvracht gave superheldenfilms. The Avengers: Infinity War, Black Panther, Ant-Man And The Wasp, Deadpool 2, Venom en noem maar op! Het wordt tweevoudig Oscar-winnares Jodie Foster in elk geval wat te veel.

In een interview met Radio Times noemt Foster big-budgetfilms schadelijk voor de filmindustrie. ‘De bioscoop lijkt tegenwoordig wel een pretpark. Studio’s richten zich meer op populariteit dan op kwaliteit. Op de korte termijn levert dat veel geld op, maar het werkt verstikkend op filmmakers én het publiek.’

Volgens Foster worden bioscoopgangers met de spektakelfilms verpest. Zelf zou ze misschien wel een superheldenfilm willen maken, maar ‘niet met een budget van 200  miljoen’, en alleen als de personages psychologisch interessant zijn.

Arthouse = best house

De kritiek van Jodie Foster op grote, dure blockbusters is op zich niet nieuw. De gemiddelde ‘arthouse’-filmliefhebber zou je waarschijnlijk hetzelfde vertellen. Fosters opmerkingen werden haar door comic-fans in elk geval niet in dank afgenomen.

Interessant is wel dat studio’s zelf momenteel óók naar interessante invalshoeken voor superheldenfilms zoeken. De X-Men-spin-off Legion bekeek bijvoorbeeld de psychologische aspecten van superkrachten. The New Mutants (april 2018) laat een stel mutanten psychologische horror ervaren.

Hoe dan ook, de komende jaren zijn we nog niet van de Marvel- en DC-films af! Foster werd door Radio Times geïnterviewd over het nieuwe seizoen Black Mirror. Zij regisseerde de aflevering Arkangel van de techno-thriller.

Lees verder