Rob Goossens

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Rob Goossens
Opinie

Rob Goossens: 'Zou niet lekker slapen als ik Wim Kieft of Andy van der Meijde was'

|
|

Laatste update:

Rob Goossens zit boven op het nieuws uit de wereld van tv, films en series en is als vaste mediadeskundige verbonden aan RTL Boulevard. Hij schrijft wekelijks een column over wat hem opvalt in de media voor Veronica Superguide.

Wie een zak geld meebrengt, krijgt veel voor elkaar in tv-land. Dat blijkt wel uit de doorstart van Veronica Inside als Veronica Offside, een programma dat bestaat omdat een gokwebsite de rekeningen betaalt. Begrijp me niet verkeerd: commercie vind ik prima en gokboeren mogen nu eenmaal reclame maken. Maar of het moet op de manier van Veronica Offside?

Betcity

In de wandelgangen werd al snel na de aankondiging van het nieuwe voetbalprogramma op Veronica duidelijk dat de doorstart wordt gefinancierd door Betcity. Gokbedrijven mogen sinds deze zomer hun goedbetaalde sterren niet meer in reclamespotjes laten zien, maar gelukkig leven we niet in een communistische heilstaat: iedereen mag aanschuiven in programma's en het sponsoren van diezelfde programma's is ook toegestaan. Dus zitten Betcity-gezichten Wim Kieft, Andy van der Meijde en Wesley Sneijder bij de opvolger van Veronica Inside aan tafel in een decor dat niet toevallig de kleuren van Betcity voert.

Gulle sponsoren 

Er zijn genoeg programma's die bestaan dankzij een gulle sponsor, denk aan Een Tegen 50 en Miljoenenjacht van de Postcode Loterij. Maar de héle rekening betalen is meer iets voor goedkope zondagmiddag-programmaatjes. Veronica Offside zal zeker niet goedkoop zijn. En hoewel de oprichter van Betcity mij hoogstpersoonlijk bezwoer dat het omzeilen van het verbod op BN'ers niet de reden is dat drie van zijn gezichten in Veronica Offside zitten, eet ik mijn hoed op als dat niet toch gewoon een achterliggende reden is.

Wat niet is, kan nog komen

Eigenlijk ontbreekt van de Betcity-gezichten alleen Sjaak Swart in het nieuwe programma - maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen. Misschien geven ze hem nog wel een keer een fauteuil en een zilveren bel. Mag hij à la Maarten van Rossem in De Slimste Mens op elk moment de uitzending onderbreken. Noem hem ‘VAR’ in plaats van ‘eenmansjury’ en misschien wil scheidsrechters- sponsor ARAG er dan ook nog wel wat voor betalen.

Iets met preventie

Met Wim Kieft en Andy van der Meijde zitten er straks in elk geval een voormalige verslaafde en een zoon van een voormalige verslaafde aan een tafel tijd vol te kletsen die is betaald door een gokbedrijf. Ik ken het verdedigende riedeltje van Andy inmiddels wel - iets met preventie en dat er ook vóór Betcity al gokbedrijven bestonden. Maar uit de officiële cijfers blijkt dat mensen die al op wedstrijden inzetten, fors meer geld zijn gaan vergokken sinds de markt voor online gokken werd opengebroken en we overspoeld werden met gokreclames.

Zoals het er nu voorstaat, gaan Wim Kieft en Andy van der Meijde twee keer per week gedrag promoten dat henzelf (Wim) en hun vader (Andy) bijna fataal is geworden. Ik zou daar toch niet heel lekker op slapen als ik Wim of Andy was..

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder