Ik Vertrek: kijkers leven mee met Franse ‘rampexpeditie’

Jolanda en Barbara in Ik Vertrek

Jolanda en Barbara vertrokken naar Frankrijk om daar een werkplaats voor kunstenaars te maken, maar dat viel niet mee! Enge beesten, een schimmelig spookhuis en een rot dak zorgden voor een echte lijdensweg.

Jolanda en Barbara bezochten hun nieuwe onderkomen nog maar twee keer, en een echte inspectieronde deden ze ook niet. ‘We weten eigenlijk niet of het huis wel elektriciteit en water heeft.’ Toch besluiten ze te gaan: na een sterfgeval in de familie en een zware operatie, wil het stel een rustiger, voller leven gaan leiden in Frankrijk. Volgens de verkoopmakelaar was het pand helemaal toppiejoppie, maar sindsdien krijgen Jolanda en Barbara haar niet meer te pakken. Klinkt geruststellend!

Het huis is een cabriolet

Het project is een groot oud huis in Mansigne. Het pand heeft tien kamers, en drie ervan moeten veranderen in een ‘chambre d’arte’: een plek waar kunstenaars langere tijd rustig kunnen werken. Het hele huis zit vol met behang uit het jaar 0 (zelfs de plafonds!) en op sommige plekken hangt het huis aan elkaar van de schimmel. Behoorlijk zorgwekkend, maar Jo en Barb worden naar eigen zeggen helemaal ‘geïnspireerd’ door hun nieuwe optrekje. 

Het dak van het huis is zo lek als een mandje, en dat geeft meteen wéér problemen. Barbara en Jolanda wilden veel spullen daar stallen, maar dat is door het… open karakter van het dak onmogelijk.

Ramphuis in Ik Vertrek

Hoe langer ze klussen des te meer lijkt hun ‘maison’ op een spookhuis. Jolanda en Barbara vinden overal schimmel, het dak is nog slechter dan gedacht én er marcheren 10 miljoen mieren door de keuken. Misschien hadden ze toch zélf het huis moeten bekijken voor ze hun project begonnen. Ze wilden hun chambre d’arte binnen drie maanden af hebben, maar na negen maanden zijn Barb en Jo nog stééds niet klaar: verre van, zelfs! ‘Gisteravond zeiden we: als we van tevoren hadden geweten waar we nu zouden staan, hadden we het dan gedaan? We zeiden allebei: Nee.’

Het dak gaat er af!

De aflevering eindigt op een flinke cliffhanger! Het huis is bijna klaar, maar er is nog één klein puntje: het dak staat nog steeds op instorten. Op de website van Ik Vertrek laten Jolanda en Barbara weten dat het dak een jaar(!) na de opnames pas hersteld is. Uiteindelijk staat het huis nog overeind, en de relatie van Barbara en Jolanda óók nog!

Je ziet deze aflevering van Ik Vertrek terug via NPO Start