Humberto Tan

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Humberto Tan

Humberto Tan wil niet als Zwarte Piet naar het Songfestival

|
|

Laatste update:

Humberto Tan wil dolgraag presentator zijn voor het Eurovisie Songfestival volgend jaar, maar absoluut niet verkleed als Zwarte Piet. De tv-maker reageert daarmee met een knipoog op de uitspraken van Marga Bult, die Humberto eerder ‘het kleurtje’ noemde in Café Hendriks & Genee en een bruggetje maakte naar Zwarte Piet. Op social media krijgt Marga de wind van voren maar Humberto neemt haar de uitspraak niet kwalijk.

‘Het kleurtje’ Humberto

Marga Bult was afgelopen zondag bij Hendriks & Genee te gast en sprak zich uit voor Zwarte Piet. Aan het einde van het programma werd haar gevraagd wie ze als Songfestival presentators het liefste ziet, daarop reageerde ze als volgt: “Chantal Janzen vind ik zo’n heerlijk mens, ook qua uitstraling. En om te blijven in onze cultuur het kleurtje Humberto Tan. Dat lijkt me een heel leuk duo.”

Wilfred vroeg door waarom ze er ‘kleurtje’ bij zei en Marga antwoordde: “Nou, omdat we het net over Zwarte Piet hadden. Ik denk: dan vind ik dat heel mooi. Blond en donker.” Daarvoor kreeg de zangeres een hoop woedende reacties op Twitter en Facebook.

Humberto Tan wil niet als Zwarte Piet naar het Songfestival

Humberto vindt het een compliment

Ondertussen heeft Humberto ook op Facebook erover geschreven. Hij ziet de humor er wel van in, ook omdat hij maar wat graag straks op het podium staat bij het Eurovisie Songfestival 2020. “Eigenlijk geeft Marga een compliment door Chantal Janzen en mij naar voren te schuiven als ‘haar’ kandidaten voor een prestigieuze presentatie klus. Ik zie en voel het ongemakkelijke pijnpunt in haar uitspraak, maar ik zie ook dat Marga het niet verkeerd bedoeld heeft.” Humberto kan wel tegen een grapje, want hij werd eerder dit jaar nog door zijn hele familie uitgelachen om iets genants.

Tegen Zwarte Piet

Tan schrijft verder vooral naar verbinding te zoeken in plaats van te polariseren. Betekent dit dat Humberto ook begrip heeft voor Marga Bults pro-Zwarte Piet standpunt? Nope! De presentator legt uit waarom hij vindt dat Zwarte Piet aangepast moet worden. “Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, is racist, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle racisten pro-Zwarte-Piet zijn. Aanpassing van de knecht neemt racisten wind uit de zeilen en maakt onze samenleving mooier, inclusiever, moderner.”

Humberto sluit zijn reactie af met een persoonlijke boodschap aan Marga Bult: “En Marga, laat ik heel duidelijk zijn, ik zou graag het Songfestival presenteren, maar liever niet met een pruik op, rode lippenstift, oorbellen en pofmouwen…..”

Marga Bult heeft Humberto Tan bedankt voor de reactie. Het Sinterklaasjournaal is dit jaar voor het eerst met alleen roetveegpieten, dus de verhoudingen tussen de voor en tegenstanders staan weer op scherp.

Lees verder