Hugh Jackman beschadigde voorgoed z'n stem door Wolverine

In zeventien jaar tijd kroop Hugh Jackman maar liefst negen keer in de huid van X-man Wolverine, de rol die Hugh groot maakte. En elke keer pompte hij zich weer volledig op met een bijna onmenselijk dieet, met verbluffende resultaten tot gevolg. Toch heeft die iconische rol voor z'n spieren niet het grootste nadelige effect gehad. Het grommen en schreeuwen dat er bij kwam kijken heeft z'n stembanden voorgoed beschadigd.

Hugh Jackman als Wolverine

Je zou denken dat in films die zo zwaar leunen op CGI en andere special effects als de Marvel-films, er toch ook wel wat geluidseffecten zouden zijn om het grommen van Wolverine te faken. Maar niets blijkt minder waar, als de professional die Hugh Jackman is, deed hij dat gewoon zelf. Met desastreuze gevolgen dus, blijkt nu. "Ik heb echt dingen gedaan waarvan ik denk dat ze mijn stem hebben beschadigd", vertelt Hugh in het Engelse radioprogramma Front Row.

Toevalstreffer

Dat we Hugh hebben leren kennen als Wolverine was eigenlijk niet de bedoeling. Op het laatste moment werd hij aan de cast van X-men (2000) toegevoegd, omdat de oorspronkelijke keuze, acteur Dougray Scott, een verkeersongeluk kreeg en lange tijd moest herstellen. Uiteindelijk zou hij de rol negen keer spelen. Eigenlijk speelt hij in vrijwel alle films uit de X-men franchise, met uitzondering van de matige ontvangen X-men: Apocalypse uit 2016. Ook had hij een cameo in Deadpool 2 als Wolverine.

Kopstem

Hoe stoer en angstaanjagend Hugh er ook uit kan zien als Wolverine, ligt zijn hart toch ook bij de musical. De acteur staat er om bekend dat hij best wel houdt van een mopje zingen. We zagen hem dat ook doen in Les Misérables (2012) en The Greatest Showman (2017). Ook speelt hij de zingende pinguïn Memphis in Happy Feet uit 2006. Maar door Wolverine is dat lastiger geworden voor Hugh. "Mijn kopstem is niet meer zo sterk als vroeger en dat komt echt door al het grommen en schreeuwen."

Alles geven voor Marvel

Hugh heeft op school bepaalde technieken geleerd om goed met z'n stem om te gaan, ook als hij moet schreeuwen voor een rol. Maar Wolverine lukte het niet altijd om dat goed toe te passen. "Ik heb echt dingen gedaan waarvan ik denk dat ze mijn stem hebben beschadigd", vertelt Hugh in het interview. Waarschijnlijk tot grote teleurstelling van z'n docent van vroeger. "Mijn stemleraar op de toneelschool zou echt geschrokken zijn van de dingen die ik met mijn stem moest doen."

Toch weer in de klauwen van Wolverine

Hoewel Hugh na de film Logan in 2017 bezwoer dat het gedaan was met zijn tijd als Wolverine, komt hij daar toch weer op terug. Nadat hij in 2018 al een kleine cameo had in Deadpool 2, keert hij in het vervolg Deadpool 3 toch weer terug als de onsterfelijke superheld. Met Ryan Reynolds die we natuurlijk kennen als Deadpool heeft Hugh al jaren een hilarische strijd, waarin ze elkaar belachelijk maken in filmpjes die meestal viral gaan. Het wordt dat ook smullen om te zien wat Ryan hem in Deadpool 3 laat doen als Wolverine.

Deadpool 3 zal in 2024 in de bioscoop te zien zijn.

Bron: ANP / Veronica Superguide