House of the Dragon: ‘Krijgen we weer eens seks; is het van de verkeerde soort’

Door Klaas Kaptijn
House of the Dragon

Film- en serieredacteur Klaas Kaptijn is er al lang achter dat de fantasywereld van Game of Thrones de rijkste en boeiendste is die je op seriegebied kunt verkennen. Daarom zet hij vanaf nu wekelijks zijn gedachten over de nieuwste aflevering van House of the Dragon op een rij.

Niets missen? Check hier onze House of the Dragon-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer!

Als Viserys Targaryen eens kon zien hoe helder en simpel ze dat in Groot-Britannië doen met de troonsopvolging, zou er uit pure frustratie nóg een vinger van zijn hand vallen. Er blijft de koning van de Seven Kingdoms in de vierde aflevering weer weinig bespaard in de dooremmerende stoelendans rondom zijn troon. En dat terwijl die begint met een onverwachte meevaller: zijn onbeteugelbare broer staat opeens op de stoep, terug van de Stepstones waar hij in de vorige aflevering als de Tazmanian Devil afrekenende met de piratenbende van de Crab Feeder. Daemon heeft een nieuw kapsel en een nieuwe toon: hij wil een trouwe onderdaan worden, voor zover deze losbol dat kan natuurlijk.

Daemon valt van zijn voetstuk

Maar om wie het werkelijk draait in deze aflevering, is prinses Rhaenyra. Zij is degene die door Viserys is aangewezen als zijn opvolger, maar er moet nog wel even getrouwd worden. Net terug van een vergeefse tournee waarbij geïnteresseerde partijen zich aan haar konden presenteren, lucht ze haar hart bij Daemon, die zijn kijk op de zaken deelt: zo’n huwelijk moet je zien als een politiek middel en daarna kun je weer zoveel in het wilde weg wippen als je wilt. Ha, ik was meteen blij dat de driftbui die Daemon van het hof hield voorbij was en hij thuis weer voor drama ging zorgen. Hij is na het eerste stel afleveringen hard op weg de grote fanfavoriet te worden met zijn schijt-aan-alles-gedrag – of tenminste, dat was hij. Voor mij heeft hij in elk geval afgedaan.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

House of the Dragon
© HBO Max

Seks van de verkeerde soort

Wat blijkt? Daemon is een oude viezerik. Hij lijkt een toffe oom als hij Rhaenyra helpt het kasteel uit te sluipen en meeneemt de stad in voor een avond drank, feest en theater. Maar dan strompelen ze stomdronken een bordeel binnen, waar ze in de beste traditie van Game of Thrones bijna struikelen over de stuiterende borsten en zwaaiende piemels. Daar besluit Daemon zijn beschonken nichtje van zeventien te zoenen en tegen de muur te plakken. Haar broek hangt al bijna op de grond als hij zich toch bedenkt en de benen neemt. Typisch: is er na drie afleveringen weer eens wat seks te zien, is het van het verkeerde soort.

Weg maagdelijkheid

Deze incestueuze uitglijder belooft één van de sleutelmomenten van dit seizoen te gaan worden. De opgehitste Rhaenyra lokt na thuiskomst haar bodyguard Criston het bed in, dus daar gaat de maagdelijkheid van de kroonprinses. En uiteraard blijft dat droogneuken in het bordeel niet lang geheim. Otto Hightower, de voornaamste adviseur van Viserys en vader van zijn tweede vrouw, smult normaal gesproken van dit soort belastende informatie, maar nu zit hij er lelijk mee in z’n maag. Hij moet het de koning wel vertellen, maar hij weet dat dit gaat overkomen als een lastercampagne tegen Rhaenyra, aangezien zijn kleinzoon de enige mannelijke erfgenaam is van Viserys.

Nog weer iets lelijker

Dat voelt hij goed aan en het kost hem zijn baan, mede dankzij Rhaenyra. Haar straf is dat ze inderdaad als politiek middel moet gaan trouwen met de zoon van de afvallige heer van stand Corlys Velaryon, maar dan wil ze wel dat Hightower op straat komt te staan. En Daemon? Die wordt weer eens verbannen, deze keer naar de vallei waar zijn gehate vrouw woont. Op deze manier houdt House of the Dragon vast aan de voornaamste kwaliteiten die de serie nu al bijna op gelijke hoogte brengen als Game of Thrones: het enorme tempo en het zonder angst vormgeven van de personages in al hun lelijkheid. Kijk eens wat er in een uur kan veranderen: de prinses is uitgehuwelijkt en toont zich net zo berekenend als iedereen om haar heen, de koning heeft weer een aantal schepen verbrand en één van de heerlijkste personages zit zonder werk. En mijn favoriet Daemon moet met een wel heel spectaculaire zet komen om die vieze pedo-smet van zich af te wassen.