Kirk Douglas

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Kirk Douglas

Hollywoodlegende Kirk Douglas overleden op 103-jarige leeftijd

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Acteur Kirk Douglas is woensdag 5 februari overleden, dat maakte zijn zoon Michael Douglas bekend op Instagram. De Hollywoodster speelde in meer dan 80 films en werd genomineerd voor 3 Oscars.

Glansrijke carrière

Het bekendst is Kirk Douglas van zijn rol als Spartacus in de gelijknamige film van Stanley Kubrick uit 1960. De acteur won een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre in 1996. Filmmakers en acteurs eren Kirk massaal. Regisseur Steven Spielberg schrijft dat hij het “vaderlijke advies” van Douglas gaat missen: “ik voel me vereerd dat ik een klein deel uitmaakte van zijn laatste 45 jaar.

Een moeilijke jeugd

Ondanks dat de in 1916-geboren Kirk opgroeide in een arme wijk als zoon van joodse immigranten kreeg hij de kans om een opleiding te volgen aan de America Academy of Dramatic Arts. Na een paar kleine producties op Broadway vocht de acteur mee met de marine tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Vier zonen en een vrouw die bij hem bleef tot het einde

In 1943 trouwde de toen 27-jarige Kirk met Diana Love-Dill, waarmee hij zijn zoon Joel en Michael kreeg. Michael Douglas treedt in de voetsporen van zijn vader met een glansrijke acteercarrière in Hollywood. Het huwelijk van Diana en Kirk duurde nog geen tien jaar, en in 1954 trouwde hij met de nu 100-jarige producent Anna Douglas. Met haar kreeg hij nog twee zoons. Begin 1996 kreeg de toen 80-jarige Kirk een zware hersenbloeding, maar daar herstelde hij helemaal van.

Maakte einde aan de zwarte lijst

Vroeger was er een zwarte lijst in Hollywood waarop iedereen uit de industrie stond die communistisch zou zijn. Scenarist van Spartacus, Dalton Trumbo, stond op die lijst maar Kirk eiste dat Dalton vernoemd zou worden in de aftiteling als de enige scenarist. Dit zou voorheen absoluut niet kunnen als je op de lijst terecht kwam. Op deze manier maakte Kirk een einde aan de zwarte lijst. 

Kirk Douglas' favoriete films

In 2014 noemde Douglas een paar films waar hij het meest trots op was. The Strange Love of Martha Ivers, Champion en Ace in the Hole werden genoemd. Maar ook over The Bad en the Beautiful, Act of Love en Seven Days in May is Kirk erg tevreden. De acteur zal in privé-kring begraven worden.

Lees verder