Hollywood-icoon Doris Day (97) overleden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Hollywood-icoon Doris Day (97) overleden

Hollywood-icoon Doris Day (97) overleden

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Ze was één van de laatste overlevenden van de Gouden Jaren van Hollywood. Doris Day, wereldster en dierenactiviste, is op 97-jarige leeftijd overleden.

Jongere lezers kennen de naam misschien alleen uit een liedje van Doe Maar (of niet eens!), maar Doris Day was in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw één van de grootste Hollywood-sterren.

Doris Day, geboren als Doris Kappelhoff, ontdekte haar zangtalent toen ze op jonge leeftijd een auto-ongeval kreeg, en lange tijd bedlegerig was. Uit verveling zong ze vaak mee met de radio, waarna haar moeder haar op zangles stuurde. Na optredens in verschillende radioprogramma’s kreeg ze kleine filmrolletjes als zangeres, en in 1948 haar eerste hoofdrol in de muzikale romcom Romance On The High Seas.

In de jaren erna werd Day een veelgevraagd actrice, en bleef ze een populaire zangeres. Haar bekendste lied is waarschijnlijk Que Sera, Sera wat Day zong in de Hitchcock-thriller The Man Who Knew Too Much (1956).

Succes van de Day

Andere bekende filmrollen van Day waren o.a. Calamity Jane (1953), The Tunnel Of Love (1958), Pillow Talk (1959) en Send Me No Flowers (1964). In de jaren 50 en 60 stond Doris Day bijna garant voor een bioscoophit, maar in de tweede helft van de jaren 60 leed de wereldster onder een tuttig imago, waarna haar populariteit als filmactrice afnam.

Toen haar toenmalige echtgenoot Martin Melcher in 1968 overleed, bleek hij samen met een zakenpartner Day’s vermogen te zijn kwijtgeraakt. Ook had hij namens Day(!) een hoofdrol bemachtigd in de televisieserie The Doris Day Show. Deze comedyserie  liep vijf seizoenen, die Day alleen deed voor het geld.

In de jaren 80 besloot de rechter dat Day’s fortuin (gedeeltelijk) teruggevorderd werd, en richtte ze zich op de opvang van dieren. Af en toe dook ze nog even op op tv; meestal om een goed doel te promoten. In 2011 bracht ze haar laatste cd uit: My Heart.

Doris Day overleed op 13 mei 2019, aan de gevolgen van een longontsteking. De gewezen wereldster was 97 jaar oud.

Lees verder