Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street

Hoe waargebeurd is The Wolf of Wall Street?

|
|

Laatste update:

Regisseur Martin Scorsese en meesteracteur Leonardo DiCaprio wisten de gestoorde, zwendelende beurshandelaar Jordan Belfort perfect te vangen voor de epische, op waargebeurde verhalen gebaseerde film The Wolf of Wall Street. Maar met zóveel krankzinnige wendingen, ruige seks en meer quaaludes dan je kan tellen vroegen wij ons toch af hoe écht de film nu eigenlijk is.

Nou ja, dan moeten we toch eerst even beginnen met de basics. Zo is The Wolf of Wall Street gebaseerd op het gelijknamige boek van Jordan Belfort himself. En zoals de vertolking van Leo - zijn allerbeste rol ever - in de film ook al een beetje aangeeft: hij is niet de meest... betrouwbare verteller. Jordan was op een gegeven moment zo permanent stomdronken en/of knetterstoned dat real life en hallucinaties door elkaar heen liepen. We zullen dus nooit precies weten hoe betrouwbaar de film nu echt is.

Andere namen

Toch zijn er wel zaken die gewoon aantoonbaar onjuist zijn. Neem bijvoorbeeld de namen in de film. Jordans zakenpartner Donnie Azoff (Jonah Hill) heet helemaal niet zo. 'Donnie' is eigenlijk gewoon Danny Porush. Zo kunnen we wel meer voorbeelden noemen. Cristin Milioti's Teresa, Jordans eerste vrouw, heet in het echt Denise. Margot Robbie's supermodel Naomi heet eigenlijk Nadine. En haar tante heet in de film Emma, maar in het echt Patricia.

Matthew McConaughey's 'hum'

Het gekke hummetje van mentorfiguur Mark Hanna, briljant gespeeld door Matthew McConaughey, komt volledig uit de koker van de acteur. Dat is die typische McConaughey-madness die niemand anders kan verzinnen. Wat blijkt? Het is een soort kalmeringsdingetje dat Matthew zichzelf aanleerde, zo vertelde hij ooit op de bank bij Graham Norton.

De eerste ontmoeting tussen Jordan en 'Donnie'

In Scorsese's versie ontmoeten Donnie en Jordan elkaar voor het eerst in een diner. In real life ging dat toch héél anders. Ze leerden elkaar kennen door Jordans eerste vrouw. Zij zat altijd samen met Danny in de bus naar haar werk en ze woonden ook in hetzelfde appartementencomplex.

De chimpansee 

Danny Porush, aka 'Donnie', gaf ooit een interview aan Mother Jones. En als we hem mogen geloven klopt er wel meer niet aan Jordans biografie (en dan heeft 'ie het dus ook over de film). Die chimp op kantoor bijvoorbeeld - helemaal nooit gebeurd.

"There was never a chimpanzee in the office",  claimde hij. "There were no animals in the office...I would also never abuse an animal in any way", aldus de man die iemands goudvis at.

Dwerggooien

Dwerggooien op die volledig losgeslagen office-feestjes? Ook nooit gebeurd, aldus Danny. "We never abused the midgets in the office; we were friendly to them. There was no physical abuse."

Welke Wolf?

Volgens Danny noemde Jordan zichzelf de Wolf van Wall Street - niemand anders deed dat.

Nog meer onwaarheden

Danny strooit met nog meer 'onwaarheden'. Dat zetten we bewust tussen aanhalingstekens omdat hij qua geloofwaardigheid natuurlijk ook een beetje op het Jordan-niveau zit. Die man was ook constant onder invloed. Anyway: volgens Danny was er geen zogenoemde fuck-free zone op kantoor vanwege de uit de hand gelopen vrijpartijen. Ook plakte hij naar eigen zeggen geen geld op de borsten van vrouwen. Ook wil hij maar even gezegd hebben dat 'ie helemaal geen trio's deed met een man erbij. Wel met vrouwen.

Bronnen: Cinemablend, Mother Jones

Luister ook onze podcast Bankplakkers met kijktips en het laatste nieuws:

Lees verder