Hoe is het nu met Jan de Hoop?

Jan de Hoop is een echt tv-icoon, een levende legende binnen het ochtendnieuws. Tot hij in juni 2022 in tranen afscheid nam van het Ontbijtnieuws, dat hij maar liefst 33 jaar presenteerde. Maar hoe gaat het nu met Jan? “Ik wilde absoluut nog niet stoppen met werken.”

Jan de Hoop

Jan geeft iedere week een kijkje in zijn leven via een vlog op YouTube, en hij is de nieuwe columnist van Margriet. Hierin vertelt hij over zijn leven, dat alleen maar drukker is geworden.

Tranen

Jan liet flink wat tranen toen hij live op tv afscheid nam van het programma. Hoewel ik me van tevoren zo had voorgenomen om niet te gaan huilen, hield ik het niet droog”, vertelt hij aan Margriet. De berichten van de kijkers waren erg ontroerend voor Jan. “Zo hoorde ik van een vrouw dat ik haar door de chemo heen had geholpen en iemand anders vertelde dat ik een steun was geweest in de moeilijke periode na het verlies van haar dochter. Dat je mensen zo kunt raken, besef je niet als je gewoon elke ochtend je werk doet.” Na zijn laatste uitzending kwam een droom uit voor de presentator toen hij geridderd werd.

Vrijheid

Jan en het Ontbijtnieuws waren onlosmakelijk met elkaar verbonden, dus waarom kwam het dan tot een einde? "Ik ben gestopt bij het Ontbijtnieuws omdat het vroege opstaan mij begon op te breken. Lichamelijk gezien is dat slopend, zeker als je ouder wordt”, vertelt hij aan Margriet. Voor Jan betekende het einde van het Ontbijtnieuws vooral meer vrije tijd met zijn partner Coen. “Wat er vooral is veranderd sinds ik met het Ontbijtnieuws ben gestopt, is dat we meer tijd hebben samen. En vrijheid om er wat langer tussenuit te gaan of leuke tripjes te maken”, vertelt Jan.

Geen pensioen

Waar de meesten lekker zouden luieren tijdens hun pensioen, is daar bij Jan geen sprake van. “Ik wilde absoluut nog niet stoppen met werken. Daarvoor vind ik de dingen die ik verder nog doe veel te leuk. Zo presenteer ik elke zaterdagochtend De Hoop op zaterdag bij Radio Gelderland, en voor Omroep Gelderland maak ik een tv-programma waarin ik bij mensen met bijzondere huizen binnenkijk. Ook schrijf ik vanaf deze week dus wekelijks een column voor Margriet. En dan geven Coen, die psycholoog is, en ik al 25 jaar samen media- en presentatietrainingen aan particulieren, bedrijven en gemeenten, waarmee we het ook hartstikke druk hebben.”

Ziekenhuis

Hoewel het stel samen ontzettend geniet van het leven, kregen ze vorig jaar een harde klap te verwerken toen Coen in het ziekenhuis belandde. Omdat Coen last had van maagzuur gingen ze langs bij de huisarts. Een half uur later werd hij met spoed geopereerd in het ziekenhuis. Zijn hart kreeg te weinig zuurstof en hij kreeg vijf bypasses. “Ik ben nog nooit zo bang geweest. Het is werkelijk doodeng als iemand van wie je zo houdt ineens in levensgevaar is. Na de operatie heb ik naast zijn bed gezeten, terwijl om hem heen allerlei lampjes knipperden en vloeistoffen druppelden. Ik durfde niet naar de wc te gaan, omdat ik wilde dat hij mij zou zien als hij wakker werd. Gelukkig is alles goed gekomen en is Coen weer zo fit als een hoentje. Maar deze gebeurtennis heeft ons nog bewuster gemaakt van hoe belangrijk het is om te genieten”, vertelt de presentator.