Bert van Leeuwen

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Bert van Leeuwen
TV

Het Familiediner heeft grenzen: ‘Bij geweld of misbruik haken we af’

|
|

Laatste update:

Bloedbonje met je broer, zus, vader of moeder? Er is altijd een kans dat je het via professioneel vredesduif Bert van Leeuwen (62) weer kunt bijleggen. Bert is bereid daar ver voor te gaan. Maar er zijn grenzen. En daar stuit hij soms op als de camera’s al draaien.

Tekst: Nick Dijkman

Het Familiediner

In succesprogramma Het Familiediner van de EO is niets te gek. Op maandagavond kunnen kijkers genieten van hoe presentator Bert van Leeuwen en zijn team de meest onbenullige familieruzies voor het oog van de draaiende camera’s proberen op te lossen. Hoe zijn die mensen eigenlijk bij Bert terechtgekomen?

Niet helemaal op de gok

Het overgrote deel van de kandidaten is door iemand uit hun omgeving opgegeven”, legt de presentator uit. “We drukken die persoon dan op het hart niet te vertellen dat hij of zij die personen heeft opgegeven voor ons programma, want dat verlaagt de kans van slagen enorm. We lichten de mensen niet van tevoren in dat we langskomen, maar we gaan er niet helemaal op de gok naartoe. We laten de persoon die ze heeft opgegeven, van tevoren bellen. ‘Ben je donderdagochtend thuis? Dan kom ik even een bakkie doen’, wordt dan bijvoorbeeld gezegd. De persoon in kwestie verwacht dus de aangever aan de deur, maar dan komen wij.

Op bezoek

Niet iedereen die wordt opgegeven krijgt Bert en zijn cameraploeg ook daadwerkelijk op bezoek. “Wij maken eerst een inschatting: is deze kwestie geschikt voor een uitzending, of niet? We doen eigenlijk best wel veel. Ook ruzies die al dertig jaar duren. Maar bij geweld of misbruik haken we af. Dan gaat te ver om mensen met een draaiende camera te overvallen. Dan is er ook niet meer sprake van twee ruziemakende partijen, maar heb je het over daders en slachtoffers…

Omdat Het Familiediner kandidaten op voorhand niet door een privédetective laat screenen, komen Bert en zijn team soms voor verrassingen te staan. “We hadden een keer een man die zijn moeder en tante bij elkaar wilde brengen. Ik vond hem al een beetje apart en toen we bij zijn tante kwamen, zei die: ‘Heel leuk dat hij dit doet, maar zet die camera maar even uit, dan zal ik een boekje opendoen over deze man. Hij stalkt mij al maanden, valt me zelfs ’s nachts lastig en heeft me bedreigd.’ Dan stoppen we gewoon.”

Jubileumuitzending

Een aantal jaren terug zocht Het Familiediner in een jubileumuitzending nog eens mensen op die eerder in het programma te zien waren geweest. Maar dat is niet iets wat vaker gaat gebeuren. “Uitgebreid terugblikken is best eens leuk”, zegt Bert. “Maar uiteindelijk kijken de mensen thuis toch om ruzies opgelost te zien worden.

Je ziet het nieuwe seizoen van Het Familiediner op NPO 1, vanaf 21.25 uur.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder