James Bond

Veronica Superguide logo
James Bond

Heeft James Bond echt bestaan?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

The name is Bond, James Bond. Dat is toch een legendarische zin? Maar heeft er een echte spion die tekst ooit gezegd tijdens een missie? Wij zochten uit of de filmheld gebaseerd is op een real-life James Bond! 

Een echte James Bond?

Het korte antwoord: nee, het personage James Bond is bedacht door schrijver Ian Fleming. Er gaan wel verhalen de ronde over wie de inspiratie achter de MI6 agent was. James Bond zou namelijk wel zijn gebaseerd op een bestaand persoon. De meningen verschillen alleen over wie dat precies is.

Popov, Duško Popov 

De naam die het meest genoemd wordt is Duško Popov. Veel speurende fans denken dat deze man de inspiratie is achter de wereldberoemde spion. Popov, Dusko Popov. Dat bekt ook wel lekker toch? Duško Popov was een bekende spion in de Tweede Wereldoorlog. Een Servische dubbelagent die een grote impact had op hoe de zaken liepen tijdens de oorlog. Bovendien stond hij bekend als echte womanizer. Een koele kikker, charismatisch, vrouwenverslinder en een van de beste spionnen van zijn tijd.

En er is meer bewijs! Ian Fleming werkte voor de Britse Marine rond die tijd. Veel van de personages in zijn James Bond-boeken zijn gebaseerd op strijdmakkers uit de Marine en ook daarbuiten. Ian zou vaker paden hebben gekruist met Duško tijdens de oorlog en zo onder de indruk zijn geweest van hem, dat hij als blauwdruk voor zijn boekenserie gebruikte. De schrijver heeft het alleen nooit zelf bevestigd, vandaar dat fans tot op de dag van vandaag speculeren.

James Bond is ‘de saaiste naam ooit’

Een man met de naam James Bond heeft sowieso wél echt bestaan en Ian Fleming kende hem ook. Het was een Caraïbische ornitholoog die ook boeken schreef over zijn vogelstudies.

Ian was tijdens het schrijven van Casino Royale op zoek naar een naam voor zijn hoofdrolspeler. Hij wilde de spion in het begin een oninteressante oer-Britse man maken met wie er ‘interessante dingen’ gebeuren. Daarvoor zocht hij naar de saaiste naam die hij kon bedenken, maar die tegelijkertijd ook Brits en mannelijk klonk. Toen hij het boek van James Bond (de ornitoloog dus, niet de spion) zag, had hij de naam van zijn ster gevonden!

Heeft James Bond echt bestaan?

Fun fact: in Die Another Day is Pierce Brosnan even kort te zien met het vogelboek van ornitholoog James Bond.

Ver-Hollywood

Nu mag ook even gezegd worden dat de James Bond films heel erg ver-Hollywood zijn en de avonturen in de boeken van Ian Fleming er een stuk milder aan toe gaan. We zeggen dus niet dat Duško Popov ook echt over krokodillenruggen sprong. Althans... we hopen voor hem dat hij dat niet hoefde te doen. Maar de gelijkenissen tussen Popov en Bond zijn ongelofelijk groot.

Conclusie

James Bond heeft niet echt bestaan, maar de naam heeft Ian Fleming in ieder geval van een gelijknamige ornitoloog, omdat hij zo oer-Brits en degelijk klinkt. Het personage James Bond werd waarschijnlijk wel gebaseerd op een bestaande spion. Het is nooit bevestigd door schrijver Ian Fleming. Wel kende hij Duško Popov, wiens spionnenleven en persoonlijkheid erg veel weg hadden van de dandy die wodka-martini's bestelt in Flemings boeken.

Lees verder