Heeft Dwayne ‘The Rock’ Johnson met Skyscraper een flop te pakken?

Veronica Superguide logo
Heeft Dwayne ‘The Rock’ Johnson met Skyscraper een flop te pakken?

Heeft Dwayne ‘The Rock’ Johnson met Skyscraper een flop te pakken?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

De actiefilm Skyscraper is in de VS en Europa flink aan het floppen. Heeft Dwayne Johnson na Baywatch weer een ouderwetse flop te pakken? Nee, zo simpel ligt het niet!

Dwayne ‘The Rock’ Johnson is één van de populairste acteurs van dit moment, én serieus een sympathieke man. In Skyscraper speelt hij een oud-FBI-agent, die de beveiliging leidt van een megawolkenkrabber in Hong Kong.

Johnson is één van de weinige Amerikaanse acteurs die het Chinese publiek naar de bioscoop weet te trekken. De monsterfilm Rampage bracht in het land ongeveer 150 miljoen dollar op: anderhalf keer zoveel als in de Verenigde Staten. Jumanji: Welcome To The Jungle was wereldwijd een hit, met een opbrengst van bijna een miljard. Hiervan was bijna 80 miljoen dollar afkomstig uit... China!

China wordt langzamerhand zó’n belangrijke markt, dat het hele franchises kan maken (of breken). In het Westen is iedereen wel uitgekeken op de luidruchtige Transformers van Michael Bay. In Amerika speelde Age Of Extinction nét quitte, met een opbrengst van 245 miljoen dollar. In China schoot de opbrengst daar vér voorbij, met 320 miljoen dollar.

Het land was min of meer de kurk waar de laatste Transformer-film, The Last Knight, op dreef. Ruim een derde van de wereldopbrengst (600 miljoen) was uit China afkomstig. Na de Bumblebee-film, die eind dit jaar uitkomt, is het trouwens even afgelopen met de ‘Bayhem-bots’. Alleen in China vinden ze die blijkbaar nog leuk.

Wat is Die Hard?

Dat Skyscraper zich afspeelt in Hong Kong, en dat Neve Campbell een aardig woordje Mandarijn spreekt, is natuurlijk geen toeval. In het Westen is een actiefilm in een grote toren sinds Die Hard (wat overigens geen kerstfilm is) gesneden koek. In China ligt dat waarschijnlijk heel anders!

Skyscraper gaat op 20 juli in première in China. Uniek, want normaal gesproken is de zomerperiode gereserveerd voor films van eigen bodem. De makers hebben er alles aan gedaan om het Chinese publiek te pleasen, dus het zou zomaar kunnen dat Skyscraper daar wél een enorme hit wordt. Het worden spannende dagen in huize Johnson!

Bioscoopgangers (en critici) in Amerika (en in mindere mate Europa) zijn het niet gewend dat films niet voor hen bedoeld zijn. Het is misschien een bittere pil, maar Chinees geld is net zo fijn als dollars! Of de Westerse inspanningen iets opleveren is trouwens nog maar afwachten… De Chinese filmmarkt heeft de Amerikaanse vorig kwartaal ingehaald. Zorgwekkend (voor Amerikaanse studio’s) is dat de grootste groei zit in films uit China zélf.

Of Skyscraper een flop is moet nog maar blijken. Als iemand van de actiefilm een Chinees succes kan maken is het Dwayne Johnson wel. Schrijf The Rock nog niet af! Of misschien is Skyscraper gewoon de nieuwe Baywatch; dat kan natuurlijk ook.

Lees verder