Harvey Weinstein goes down: eerste officiële aanklacht ingediend

Veronica Superguide logo
Harvey Weinstein goes down: eerste officiële aanklacht ingediend

Harvey Weinstein goes down: eerste officiële aanklacht ingediend

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Dat de carrière van de van seksueel misbruik beschuldigde filmproducent Harvey Weinstein wel zo’n beetje voorbij is, wisten we al. Nu komt wellicht ook zijn leven als vrij man in het gedrang, want maar liefst zes vrouwen hebben gezamenlijk een formele aanklacht - de eerste officiële - ingediend tegen Weinstein en zijn vroegere bedrijf.

Niet mals

De vrouwen eisen dat Weinstein in een proces verantwoording aflegt. In de aanklacht die is neergelegd bij een rechtbank in New York spreken ze onder meer over het toebrengen van lichamelijk letsel en een dwangsituatie. “Harvey Weinstein heeft ons en vele andere vrouwen telkens weer mishandeld en zijn rijkdom en macht misbruikt om ons te bedreigen, angst aan te jagen, molesteren en tot zwijgen te brengen”, klinken de niet malse woorden van de vrouwen.

‘Ja, maar…’

De eerste beschuldigingen tegen Weinstein volgden in oktober op berichtgeving over seksuele intimidatie in The New York Times. Hij gaf enkele zaken toe, maar liet later wel weten dat hij geen seks zonder instemming van vrouwen had gehad. In meerdere steden onderzoekt de politie de beschuldigingen.

Grote gevolgen

Daarna volgde een reeks klachten tegen bekende mannen, onder wie filmsterren als Dustin Hoffman, Prison Break-acteur Robert Knepper en House of Cards-boegbeeld Kevin Spacey, die door de beschuldigingen de hoofdrol in de Netflix-serie zelfs kwijtgeraakt is. Ook verschillende journalisten en politici zijn beschuldigd van intimidatie en misbruik. De vrouwen en mannen die zich vervolgens uitspraken in actie #MeToo die op sociale media op gang kwam, werd vandaag beloond met de titel 'persoon van het jaar' van Time Magazine.

Lees verder