Gerard Ekdom: ‘Vreemdgaan levert prachtige muziek op’

Iedere week vertelt Radio 10-dj en muziekfreak Gerard Ekdom de mooiste verhalen over muziek. Deze week heeft hij het over platen die gaan over vreemdgaan.

Gerard Ekdom
© Veronica Superguide

Los van de hele collectie liefdesliedjes en break-up songs zijn er ook prachtige voorbeelden in de popmuziek van liedjes die gaan over vreemdgaan. Of in sommige gevallen, dat de hoofdpersoon erachter komt dat er iets niet klopt in de relatie. Er zijn mannen die erachter komen doordat ze het ergens hebben vernomen in een wandelgang. Marvin Gayes I Heard It Through The Grapevine is er zo een. Echter zijn er bijna evenveel liedjes over vreemdgaande mannen als over vreemdgaande vrouwen. Toen The Eagles You Can’t Hide Your Lying Eyes zongen, ging het over de wetenschap dat iemand ontrouw is puur door gedrag en lichaamstaal. Kan dus op iedereen van toepassing zijn.

Vreemdgaan

Een hartverscheurend voorbeeld is dat van Dolly Parton. In haar klassieker Jolene houdt zij een vrouw-tot-vrouw pleidooi. Dolly erkent de schoonheid van een andere vrouw en ziet de interesse in Jolene van haar man. Ze smeekt Jolene om er niet vandoor te gaan met haar kerel en we kunnen de conclusie trekken dat haar geluk afhangt van deze Jolene. Maar het kan nóg erger. Nota bene van een zanger met wie Dolly vaak samengewerkt heeft: Kenny Rogers. In het geweldige Ruby, Don’t Take Your Love To Town is de hoofdpersoon verlamd doordat hij heeft gevochten in Vietnam. Het enige dat hij nog kan, is in een stoel zitten. Aan de schaduwen op de muur kan hij zien dat de zon ondergaat en zijn teerbeminde Ruby op het punt staat de bloemetjes weer eens flink buiten te gaan zetten. Hij kan het haar niet meer geven en het verscheurt hem werkelijk dat ze vreemdgaat.

Verheerlijking

Er is ook een heel erg sexy voorbeeld in dit genre: Billy Paul met Me & Mrs. Jones. In deze soulvolle klassieker wordt overspel bijna verheerlijkt. “We both know that it’s wrong, but it’s much too strong to let it go now”. Elke dag om 18.30 uur ontmoeten ze elkaar in hetzelfde café en ze vinden het heerlijk. Zo kan het ook! En er is uiteraard ook nog de ontkenningsfase. Gewoon volhouden dat jij het niet was, zelfs als er bewijsmateriaal is. Dit gebeurt in It Wasn’t Me van Shaggy. Hij werd betrapt op het aanrecht, op de bank, onder de douche en er zijn zelfs beelden van. Maar IK WAS HET NIET!

Pina Colada

Maar mijn absolute favoriete vreemdgaanplaat is die van Rupert Holmes. En daar zijn twee voorbeelden van. Je hebt als eerste Escape (The Pina Colada Song). Hierin verveelt de man zich in zijn huwelijk. Hij leest in de krant een advertentie waarin een vrouw op zoek is naar een man die van Pina Colada’s moet houden, klaar is met gezond vreten en champagne wil. Hij reageert op de advertentie en ontdekt tijdens de ontmoeting dat die vrouw zijn eigen partner is. Maar die andere is nog mooier: Him. Er ligt bij het raam een pakje sigaretten. Is niet zijn merk. Maar hij weet van wie ze wél zijn. Ze moet kiezen: ”It’s me or it’s him”. Hoe zou het met Ruperts echte huwelijk zijn?