Gerard Ekdom over Bruce Springsteen: 'Durft hij I'm On Fire nog te zingen?'

Iedere week vertelt Radio 10-dj en muziekfreak Gerard Ekdom de mooiste verhalen over muziek. Deze keer vertelt hij over Bruce Springsteen en de dubieuze teksten uit zijn nummer I'm On Fire.

Gerard Ekdom
© Veronica Superguide/Mike den Toorn

Dit jaar komt hij eindelijk weer naar Nederland: Bruce Springsteen! We moesten zes jaar wachten, maar in mei staat hij twee keer met zijn legendarische E-Street Band in de Johan Cruijff Arena en hij geeft ook nog een show in Landgraaf.

Niet zoals vroeger

Inmiddels is The Boss 73, maar hij geeft nog altijd alles wat hij heeft, in een minstens drie uur durende show. Ze moeten hem bijna met geweld van de bühne afdweilen. Als je ergens waar voor je geld krijgt, dan is het wel bij Bruce. Ik geef toe dat sommige liedjes live inmiddels een tikkie langzamer worden gespeeld dan ‘vroegah’ maar dat mag de pret niet drukken.

Ik mocht hem talloze keren live zien. Sterker nog, ik mis niet één concert als hij in ons land is. Nog altijd hoop ik 'Rosalita (Come Out Tonight)' live mee te maken. Is me na al die jaren nog steeds niet gelukt. Ik zag op Instagram dat hij hem onlangs ergens in Amerika live deed en dacht alleen maar: fuck, waarom was ik daar niet bij?

De tekst gaat verder onder de video

Dubieuze teksten

Afgelopen week hoorde ik zijn grote hit 'I’m On Fire' weer eens voorbijkomen en die eerste zin van dat liedje blijft toch een van de meest dubieuze ooit. “Hey little girl, is your daddy home, did he go and leave you all alone. Mmm, I’ve got a bad desire, ooh ooh ooh, I’m on fire”. Zoiets zíng je toch niet, vinden veel mensen. Maar hoe zit het nou precies?

Het gaat over een man die zwetend wakker wordt en zo enorm naar een vrouw verlangt dat het voelt alsof hij in brand staat. Bruce gebruikt voor zijn doen grimmige teksten met veel ruimte voor interpretatie. En dat mysterieuze maakt het nummer alleen maar interessanter. Totdat je de videoclip ziet. Bruce is automonteur die verlangt naar de, duidelijk rijkere vrouw, die haar auto brengt voor een onderhoudsbeurt. Je ziet haar gezicht niet, ze is een fantasie. Op een avond levert Bruce de auto bij haar thuis af, overweegt aan te bellen, maar bedenkt zich toch.

De tekst gaat verder onder de clip

Johnny Cash

Bruce schreef dit nummer tijdens de opnamesessies voor zijn Nebraska-album in 1982. Een ingetogen, akoestische plaat die hij thuis op een viersporenrecorder opnam. Het kwam echter pas in 1984 uit: op zijn gigantisch succesvolle album Born in the U.S.A. Het was de vierde van de maar liefst zeven top 10-singles van dat album in de Verenigde Staten.

Bruce was voor 'I’m on Fire' geïnspireerd door Johnny Cash. Met name het ritme en die dubieuze tekst gingen goed samen. Het mooie wil dat Johnny Cash het zelf ooit heeft gecoverd. Voor een Bruce Springsteen tribute-album! En speelt Bruce het nummer nog weleens live? Durft hij anno nu nog steeds die dubieuze ­eerste zin te zingen? Jazeker! En ­zingen we dan gewoon weer schaamteloos hard mee? Maar natuurlijk!