Gerard Ekdom over break-ups in muziek: 'Je zult maar zo genoemd worden door je ex'

Iedere week vertelt Radio 10-dj en muziekfreak Gerard Ekdom de mooiste verhalen over muziek. Deze week heeft hij het over break-ups en liefdesverdriet in songteksten.

Gerard Ekdom
© Mike van den Toorn

Het viel me onlangs op dat er best veel wordt geleden in de popmuziek. En dan bedoel ik met name in de songteksten. Mijn god, wat zijn er toch een hoop relaties naar de knoppen gegaan, waarna de artiest een tekst schreef als een soort therapie om het te verwerken. In sommige gevallen heb je het in eerste instantie helemaal niet door. Er zijn liedjes die werkelijk hartverscheurende teksten hebben en soms zelfs best vrolijk zijn gezongen, maar na een wat verdere inspectie blijkt het bittere ernst te zijn. “Liefde verkoopt!”, zei Lionel Richie ooit tegen mij om te verklaren waardoor hij zo veel hits had gescoord.

Herkenbare teksten

Als je relatie naar de klote is, lijkt het vaak ook alsof alle radiozenders ineens met elkaar hebben afgesproken om toepasselijke liedjes te gaan draaien. Alle nummers blijken dan ineens op jouw situatie van toepassing. En dat kan soms hard aankomen. Toen ik (lang geleden) net uit een relatie kwam, hoorde ik overal nummers als 'Don’t Go', 'Can’t Stand Losing You', 'Baby Come Back', 'Tired of Being Alone' en ga zo maar door. 

Fleetwood Mac

'Go Your Own Way' van Fleetwood Mac is ook een mooi voorbeeld van ’schrijftherapie na liefdesverdriet’. Het staat op het album Rumours, dat opgenomen werd terwijl alle onderlinge relaties van de bandleden zelf aan het stranden waren. Ze schreven de nummers als het ware over elkaar. Dat zullen ‘gezellige’ sessies zijn geweest in de studio... Of neem het door Prince geschreven 'Nothing Compares 2 U' van Sinead O’ Connor.Wat zullen een hoop mensen getroost zijn door dit lied, want erger dan hoe zij eraan toe was in dat liedje kon bijna niet.

De tekst gaat verder onder de video

Zingen over exen

Miley Cyrus kent dat gevoel ook. Haar laatste wereldhit 'Flowers' kan zo op een gebroken-harten-playlist. Haar song 'Nothing Breaks like a Heart', dat ze opnam met Mark Ronson, trouwens ook. Zangeres Adele heeft zo’n beetje haar gehele oeuvre gebaseerd op mislukte relaties. Mocht zij ooit gelukkig zijn, dan levert dat waarschijnlijk een heel slecht album op. Haar allerheftigste is 'Someone like You', waarin ze haar ex het allerbeste wenst. 

De tekst gaat verder onder de video

Liefdesverdriet van mannen

Maar de mannen dan? Geloof me, die kunnen er ook wat van. Justin Timberlake schreef 'Cry Me a River' over zijn op de klippen gelopen relatie met Britney Spears. John Mayer zong relatieperikelen van zich af in 'Dreaming with a Broken Heart'. En hij kan het weten, want hij ging met behoorlijk wat vrouwen. Jessica Simpson, Jennifer Aniston, Katy Perry en Taylor Swift, om er maar een paar te noemen. Die laatste reageerde overigens op een andere ex met haar hit 'We Are Never Ever Getting Back Together'. Maar een van mijn favorieten is de eendagsvlieg der eendagsvliegen: Gotye & Kimbra met 'Somebody That I Used to Know'. Want zo zul je maar genoemd worden na een jarenlange relatie...