Gerard Ekdom: 'Michael Jacksons video van Thriller veranderde de wereld'

Iedere week vertelt Radio 10-dj en muziekfreak Gerard Ekdom de mooiste verhalen over muziek. Deze keer praat hij je bij over een gouden tijd voor de muziek: de jaren tachtig. 

Gerard Ekdom

We zitten weer in de maand maart en dat betekent op Radio 10 altijd: 80’s maand! We zenden de 80’s top 1500 uit en dan kom je de vreselijkste, maar ook de allerbeste liedjes uit die tijd weer eens tegen. Die muzikale hunkering naar vroeger blijft me verbazen. Ook bij mezelf overigens. Net als je denkt dat je qua bepaalde decennia wel compleet bent, voeg je toch nog liedjes toe in je favorietenlijstjes. Liedjes die je blijkbaar over het hoofd had gezien. En uiteraard de pareltjes die alleen op albums te vinden zijn en nooit op single zijn beland.

Guilty pleasures

Onlangs stond ik plaatjes te draaien op de school van mijn oudste zoon en kwam er een meisje van hooguit zestien vragen om Rick Astley met 'Never Gonna Give You Up'. Hetzelfde gebeurde even later met 'Africa' van Toto. Die song raakt maar niet uit de mode. Een hoop ‘pleasures’ komen uit de 80’s, ‘guilty’ mag je ze al lang niet meer noemen. Luister nog maar eens goed naar 'Scoundrel Days' van de band A-Ha en kom tot de conclusie dat het gewoon een goeie band was met toffe muziek.

De tekst gaat verder onder de video

Comeback

Het meesterwerk van ABC, 'The Lexicon of Love', is nog zo’n voorbeeld. Dat hele album: van een ongekende schoonheid! En dan al die mannen met die absurde kapsels en bergen make-up. Het komt eigenlijk gewoon allemaal weer terug. Kijk naar artiesten als Harry Styles, Sam Smith, Måneskin en vele anderen. Zou je die terug beamen naar het jaar 1984, dan zouden ze tussen acts als A Flock Of Seagulls, Boy George en Duran Duran amper opvallen.

Indrukwekkende videoclips

Hetzelfde geldt overigens ook voor de sound. Klinkt het anno nu een tikkie 80’s, dan zit je goed en heb je een hit. De muziek blijkt tijdloos. Dat is mede te danken aan social media. TikTok vaart op hits uit de 80’s. Alleen moesten wij ze vroeger ontdekken via de ouderwetse beeldbuis. Bij Toppop, Popformule of Countdown zag je je helden en ontdekte je nieuwe muziek. Clips maakten indruk. Michael Jacksons video van 'Thriller' veranderde de wereld. Dat was een halve speelfilm. En laten we eerlijk zijn; zodra je iemand ergens ziet stofzuigen, denk je toch meteen aan 'I Want to Break Free' van Queen? Je kreeg de clips gewoon voor je kiezen geworpen.

De tekst gaat verder onder de video

Verliefd op Madonna

MTV was daarbij van groot belang. Als je clip daar te zien was, had je een hit. Dire Straits met 'Money for Nothing' en Tears For Fears met 'Everybody Wants to Rule the World' waren niet van het station af te slaan. En wat te denken van Live Aid. De bands en artiesten die daar allemaal optraden! En niet te vergeten: we vonden Madonna nog ‘een lekker wijf’. Althans, ik was ten tijde van 'Open Your Heart' tóch best een beetje ‘op’ haar. Als je haar meest recente foto hebt gezien, denk je daar best anders over. De 80’s, wat een tijd, wat een muziek!