Gerard Ekdom: 'Ik was doodsbang dat Bruce Springsteen een lul zou zijn'

Iedere week vertelt Radio 10-dj en muziekfreak Gerard Ekdom de mooiste verhalen over muziek. Deze week heeft hij het over zijn muzikale helden!

Gerard Ekdom
© Veronica Superguide

Ik krijg wel eens de vraag wie van al die artiesten die ik ooit hebt gesproken nou de aardigste was. En dan moet ik altijd effe goed nadenken. Er zijn moeilijke, arrogante types die gewoon lastig zijn of het lastig maken. Er zijn erbij die ik gedurende het gesprek weet op te vrolijken en artiesten die alles al hebben meegemaakt en daardoor heel ontspannen zijn.

Ontmoet nooit je helden

Toen ik in 2002 werd gevraagd om Bruce Springsteen te interviewen was ik doodsbang dat hij een lul zou zijn. De man is mijn allergrootste held - dat zou wat zijn zeg. Je moet je helden niet ontmoeten, werd mij vaak gezegd. Maar Bruce bleek beide keren dat ik hem mocht spreken ongelooflijk aardig. Goddank zeg! Een andere wereldster die ik meerdere malen mocht spreken en die ik ook tot de alleraardigste mag rekenen, is Lionel Richie. De eerste keer dat ik hem face to face sprak was backstage ergens op het Mediapark in Hilversum bij een tv-show.

Nederland testland

Ik had tien minuten zei de platenmaatschappij, maar dat liep anders. Hij zat op een bank een banaan te eten en ontving me met een glimlach. We gingen zitten en nog voordat ik mijn minidisc (toen nog ja!) liet lopen, vertelde hij me al veel te veel leuke dingen. Over Nederland en dat hij ons land als testland inzette om te kijken of zijn songs over de rest van de wereld zouden kunnen aanslaan. “Als het een hit is in Nederland, dan is het een hit in de rest van de wereld”, was zijn theorie. Hij bleef maar praten en toen de man van de platenmaatschappij zijn hoofd om de hoek stak om te vragen of we al klaar waren, moest het officiële interview nog beginnen.

Echt

Ik vroeg Lionel naar zijn geheim en zijn drive. Hij vertelde dat het heel simpel is: al zijn liedjes gaan over echte gebeurtenissen. Dingen die de mensheid dagelijks meemaakt. Er zal altijd een makkelijke zondagochtend zijn, zoals hij bij de Commodores zong in Easy. Er zal altijd een eindeloze liefde zijn, zoals in Endless Love, zijn duet met Diana Ross. En er zal altijd een hele nacht zijn waarin wordt gefeest zoals in All Night Long. En die laatste is voor altijd zijn ultieme hit, als je het mij vraagt.

All Night Long

Hij werkte er maandenlang aan om de juiste feestsfeer voor de song te vinden. Men vraagt zich ook nu nog af wat nou precies de betekenis is van Tambo liteh sette mo-jah! Yo! Jambo jambo. Lionel heeft het verzonnen blijkbaar, maar het zou kunnen dat het in een Afrikaanse taal daadwerkelijk iets betekent. Bovendien zitten er Caribische woorden in. Om er zeker van te zijn dat hij ze correct uitsprak, belde Lionel de Jamaicaanse gynaecoloog van zijn vrouw op, die hem vertelde dat-ie ‘midden in’ een afspraak zat. Hij had op dat moment geen gaatje over in zijn schema voor deze wereldhit. Dit jaar staat Lionel overigens op het North Sea Jazz Festival. Hopelijk is hij stemtechnisch dan beter te herkennen dan op de kroning van Charles.